Gezondheid, Realtalk

Overstappen naar een Lactose-arm dieet

Afgelopen zomer kreeg ik de uitslag dat ik lactose intolerant was. Na jaren met buikpijnen, niersteken en opgeblazen zijn, had ik eindelijk een antwoord. Als een fanatieke sporter dacht ik dat kwark mijn favoriete snack moest zijn, maar niets bleek minder waar. Zo begon een lang proces van zoeken naar een evenwichtig nieuw dieet. Om jou de moeite te besparen, geef ik graag wat tips

Vegan producten

Wil ik hiermee zeggen dat je meteen al je eieren uit het raam moet gooien en geen vlees meer moet eten? Zeker niet, you do you. Maar als vegetariër besefte ik na deze uitslag wel opeens hoeveel vleesvervangers alsnog melkproducten bevatten. Sommige winkels zijn nu begonnen met producten labelen als Vega en Vegan. Vooral die tweede wil jij echt gaan eten nu. Een pizza met vegan kaas is misschien even wennen, maar eigenlijk best lekker.

Spreek uit dat je geen lactose mag eten, zodat mensen eer rekening mee kunnen houden. Hierdoor vraag je hen niet meteen nooit meer cheesecake te maken wanneer je over de vloer komt, maar ze vinden je in ieder geval niet onbeleefd als je de bakkunsten niet wilt proeven.

Soja- en haver alternatieven

Tegenwoordig zijn er gelukkig ook veel alternatieven voor zuivel producten. Zo eet ik mijn ontbijtgranen met soja en drink ik mijn Latte Macchiato met havermelk. De alternatieven zijn even wennen, maar liever een andere smaak dan eeuwige klachten.

Blijf genoeg eten

Het lastigste aan de balans zoeken vond ik nog wel het zoeken naar de juiste hoeveelheid eten. Ik ben met My Fitness Pal ruim een maand alles gaan bijhouden. Niet omdat ik zo nodig wilde afvallen, maar om er achter te komen wanneer ik aan mijn juiste calorie inname zat. Wat ik namelijk in het begin vooral merkte, was dat ik veel schrapte. Ik at bij het avondeten bijna alleen nog maar groenten, alle pasta’s (vaak toch met iets van room) liet ik weg. Gevolg: gigantische cravings een paar uur later, groenten vullen natuurlijk lang niet genoeg.

De Aziatische keuken

Als je een fan bent van lasagne en pizza met extra kaas (like me), dan is het best een domper op het nieuws te krijgen dat je kazen moet afzweren. Maar lang niet iedere keuken maakt zoveel gebruik van melkproducten als de Italiaanse. Kijk in de eerste periode daarom vooral naar de Aziatische keuken.

Als je zuivel eet: kies bewust

Nu klinkt het bijna alsof ik alle lactose uit mijn leven heb verwijderd. Maar niks is minder waar. Wat wel is veranderd, is dat ik er vaak een weloverwogen keuze over maak. Pizza is fijn, maar als ik er eentje met gewone kaas eet weet ik dat ik een avondje rustig aan moet doen. Meteen op stap met vrienden is niet fijn wanneer je allemaal steken kan krijgen. Moet ik wel op stap die avond? Dan kies ik voor een alternatief met vegan kaas.

Ook is het handig om in je achterhoofd te houden: hoe ouder de kaas, hoe minder lactose. Een paar blokjes oude kaas op een borrel gaan prima. Maar die ene kaassoufflé die ik in een dronken bui bestelde? Dat leverde weer een paar flinke steken in mijn nieren op. Maar het is aan jou om te bepalen hoe belangrijk je dat vindt: ook al was het niet goed voor mijn lijf, die kaassoufflé was op dat moment wel even goed voor mijn hart.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply