Het was een gekke gewaarwording: waar ik vorig jaar rond deze tijd met hart en ziel werkte aan grote vrijwilligersacties, was het dit jaar opeens stil. Geen 600 man op de been om gehandicapten te helpen – de doelgroep mocht helemaal geen bezoek ontvangen. Geen 200 man op de been op Defqon.1 voor de tofste acties. Maar helemaal niets doen, dat was nooit een optie. Zelfs met de kleinste acties kan je iemand zijn dag maken. En vooral je eigen dag, want die energie die je er van krijgt is geweldig.
Kleine moeite, groots gebaar
Even een uurtje bij een bejaardentehuis verhalen aan gaan horen. Als veel moeite klinkt het niet, toch? Maar de stap zetten om een tehuis te bellen en een afspraak te regelen kan soms toch best spannend zijn.
Leren van andere generaties
Ik heb het geluk dat ik nog één oma heb. Een oma die maar wat graag alle oude koeien uit de sloot haalt. Maar naast de nare opmerking van die ene persoon 30 jaar geleden, weet ze ook veel mooie verhalen te vertellen. Ze is 92 jaar, ze heeft de oorlog bewust meegemaakt. Ze heeft mijn opa ontmoet toen ze hem onderdak gaven tijdens de oorlog. Mijn opa, die architect was, heeft nog met mensen gewerkt die wij nu alleen kennen van de straatnamen van Amsterdam. Ze hebben nog een huis gekregen van Merkelbach.
Maar als ik deze verhalen al van bekenden hoor, laat staan wat voor mooie verhalen zich dan verschuilen in de eenzame mensen in tehuizen?
Je kan super veel leren van de oudere generatie, of juist de simplistische kijk op het leven van beperkten. Neem daar de tijd voor.
Verhalen, die verloren gaan met de tijd. Die je alleen hoort wanneer je er naar luistert. Ik vind dat eigenlijk het mooiste om te doen – bij een bejaardentehuis gaan zitten en ouderen vragen naar hun familie, naar hun verleden. Daar komen veel verdrietige verhalen naar boven, maar ook veel mooie. Verhalen die je aan het denken zetten. Verhalen waardoor je jouw omgeving ook weer gaat waarderen.
Het geeft energie
Weet je wat je krijgt van geven? Een lach op je gezicht en bakken met energie. Ook al was ik op de vrijwilligersdagen vaak te vinden met in één hand een laptop en in één hand een telefoon, op de momenten dat ik rond kon lopen straalde in als nooit tevoren. Zien hoe gelukkig mensen worden van het kleine beetje moeite dat wij in hen steken. De cover foto is bijvoorbeeld aan het eind van THE PROJEQT vrijwilligersdag gemaakt – ik weet nog steeds hoe erg mijn kaak pijn deed van al het lachen.
Waar begin je?
Vrijwilligersplatvormen
Wil je het liefst bij een concreet plan aansluiten? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Helaas ging THE PROJEQT dit jaar niet door, maar er zijn nog genoeg andere mogelijkheden! Denk aan NLCares en het huidige platvorm coronahelpers.
Een simpel belletje
Wil je wel zelf iets organiseren? Zodra je de moed bij elkaar hebt geraapt, is het echt niet zo lastig om vrijwilligerswerk te gaan doen. Pak gewoon de telefoon op en toets het nummer in, met deze punten in je achterhoofd:
- Wat is concreet je plan? Op welke dag, welk moment, wat neem je mee?
- Welke doelgroep wil je bereiken? Is dit één persoon of een kleine groep, en hoe belangrijk is het dat zij communicatief vaardig zijn?
- Wie ben jij? Wat is jouw kracht in dit verhaal?
En da’s alles wat je nodig hebt. Oja, en vergeet je beste lach niet mee te nemen die dag!
No Comments