Reizen

Mijn trip naar Dresden

Dresden wat ben je mooi! De straten! De gebouwen! De gevels! De kleuren! De daken! Wauw. Afgelopen maand bezocht ik de prachtige stad Dresden en ik vertel je hier graag meer over.

In de oorlog werd het centrum van Dresden grotendeels platgebombardeerd maar nu, driekwart eeuw later, is daar niet zo gek veel meer van te zien. De stad is namelijk op een prachtige manier herbouwd en is een leuke bestemming voor een stedentrip! Je kunt er heerlijk rond wandelen en alle bezienswaardigheden bekijken, maar ook kun je er leuk shoppen! Dresden heeft 2 hele grote overdekte winkelcentrums ( heel fijn voor als het regent ).Maar ook hebben ze een lange winkelstraat buiten. Je vind er veel terrasjes en leuke eettentjes.

Dresden is méér dan een levend geschiedenisboek met eindeloos veel kunstschatten. Dresden was de eerste stad in Europa waar porselein werd gemaakt. Het is een plek waar beroemde componisten als Bach, Mozart en Chopin hebben gewerkt. 

Voor mij is Dresden een bijzondere plek. Niet alleen om de stad zelf maar om de herinneringen die het mij steeds weer geeft. Het is namelijk mijn tweede thuis. Waarom? Toen ik twee jaar oud was zijn mijn ouders gescheiden. Ik heb een Duitse vader en een Nederlandse moeder. Mijn vader besloot een eigen bedrijf op te zetten in Oost-Duitsland een in een dorpje vlakbij Dresden te gaan wonen. Als ik hem wil bezoeken moet ik toch flink wat kilometers afleggen. Maar het is het absoluut waard! Hieronder vertel ik je de leuke plekken van Dresden en over de voor mij onwijs mooie natuur van de Sachische Sweiz.

Dresden Altstadt

De Altstadt is het oudste deel van Dresden en stamt uit de keizerlijke geschiedenis. In dit stadsdeel vind je de bekendste bezienswaardigheden en dus ook de meeste toeristen.

  • Zwinger (paleiscomplex dat nu als museum dient)
  • Semperoper & Brühlsche Terrasse (terras als “balkon van Europa” met mooi uitzicht over de Elbe)
  • Frauenkirche (Evangelisch-Lutherse kerk uit 1743)
  • Neumarkt
  • Residenzschloss en Fürstenzug
  • Blaue Wunder
  • Winkelen in Dresden

Het Zwinger

Een heel mooi stukje van Dresden vind ik het het barokke paleis  Zwinger. Een prachtig gebouw met een mooie tuin in het midden, vol spuitende fonteinen. In de gebouwen rond het Zwinger vind je nu allerlei musea, zoals een porceleinverzameling, een kunstgalerie en een verzameling met historische klokken en instrumenten.

Ook het Zwinger werd tijdens het bombardement zwaar beschadigd maar is weer helemaal herbouwd. Het is tussen 1710 en 1728 gebouwd, destijds als oranjerie en festival speeltuin. Geniet van pure cultuur in het Zwinger Dresden en slenter door de prachtige binnenplaats.

De tuinen van het Zwinger zijn gratis te bezoeken dus sla dit echt niet over tijdens je bezoek aan Dresden!

Semperoper & Brühlsche Terrasse

Semperoper 

De Semperoper is het beroemdste operahuis in Duitsland. Het bevind zich op de Theaterplatz in het historische stadscentrum van Dresden.

De Semperoper werd van 1838 tot 1841 gebouwd als koninklijk hoftheater van Dresden door de bouwer Gottfried Semper. Na een brand die het gebouw in 1869 volledig verwoestte, werd het tussen 1871 en 1878 herbouwd. Na de Tweede Wereldoorlog was een derde nieuwbouw noodzakelijk, waarbij de helft van de stad werd verwoest door de geallieerde bommen. Het Brühlsche Terrasse met het Palais Brühl en de Brühlschen Garten ligt ook heel dicht langs de Elbe

Wandelen over het Brühlsche Terrasse

Wie de authentieke sfeer van Dresden wil ervaren, moet zeker de Brühlsche Terrasse opzoeken. Dit is een sfeervol terras boven de oever van de Elbe van 500 meter lang, 10 meter hoog en 20 tot 200 meter breed. Het terras wordt ook wel het ‘Balkon van Europa’ genoemd. Het is een uniek stukje architectuur op zich, maar ook het uitzicht vanaf het terras over de Elbe en de stad is magnifiek.

Ook kun je vanaf hier genieten van een indrukwekkend uitzicht op de kathedraal, de Semperoper en de Elbe, en de Universiteit voor Schone Kunsten of het Albertinum. 

Frauenkirche

Elke keer weer als ik in Dresden ben kan ik het niet laten om langs dit mooie plaatje te lopen. Ik vind dit een schitterende kerk met vooral veel historie. Want in eerste instantie overleefde de imposante Frauenkirche het bombardement op Dresden, maar een paar dagen later stortte de kerk, poreus geworden door de enorme hitte, toch in elkaar. Jarenlang hebben ze gewerkt om de kerk weer helemaal te herbouwen. De oorspronkelijke vorm van de Frauenkirche zag er wel een beetje anders uit, ze hebben het een stuk moderner gemaakt.

Het is mogelijk om de koepel van de Frauenkirche te beklimmen voor een mooi uitzicht over Dresden.

Neumarkt

Rondom de Frauenkirche vind je de gezellige Neumarkt, met talloze terrasjes en leuke restaurantjes. Een mooie plek om even neer te strijken om bij te komen van alle indrukken van Dresden! 

Sowieso zijn ook de straatjes rondom de Neumarkt erg leuk en overal vind je gezellige terrassen en allerlei restaurants en cafés

Residenzschloss en Fürstenzug

Fürstenzug

Loop zeker ook even langs de Fürstenzug tijdens je bezoek aan Dresden, het is een straatje met een schitterende muurdecoratie met daarop allerlei prinsen en vorsten uit het verre verleden. In de oorlog werd een deel van de Fürstenzug beschadigd maar ook dit is weer helemaal gerestaureerd.

Residenzschloss

De beroemde Green Vault, de voormalige schatkamer van August the Strong en zijn troonopvolger, bevindt zich in de Residenzschloss. The Green Vault is een van de belangrijkste in zijn soort in de wereld van vandaag. 

Het historische deel van de Groene Kluis bevindt zich op de begane grond van de Residenzschloss en bevat authentiek gerestaureerde kamers van de voormalige schatkamer van de kiezers. In de New Green Vault, op de bovenste verdieping van de Residenzschloss, vind je een museum met een tentoonstelling van bijzondere individuele stukken. 

Laat je verrassen door de glans van het goud en de edelstenen. The Green Vault is nog steeds een schatkamer! 🙂

Blauwe Wunder

Een andere bezienswaardigheid in Dresden is het Blauwe Wunder. Het is een stalen brug met de officiële naam Loschwitzbrug. 

Sinds het einde van de 19e eeuw heeft de Elbe-brug de twee woonwijken Loschwitz en Blasewitz met elkaar verbonden. 

Waarom het “Blauwe Wunder”? De naam van de brug kan als volgt worden afgeleid: Blauw verwijst naar de kleur van de brug. Het is een wonder, want de brug was een van de eerste stalen vakwerkconstructies van die tijd, die vrij was van pilaren – een meesterwerk.

Aan het einde van de 19e eeuw was het gebruik van staal nog zeer zeldzaam en daarom ongebruikelijk. Talrijke stedenbouwkundigen, burgerlijk ingenieurs en architecten hadden kritiek op het Blauwe Wonder omdat het niet in het schilderachtige landschap paste.

Winkelen in Dresden

Persoonlijk vind ik Dresden een hele fijne stad om lekker rond te lopen en te winkelen. Er is veel keus en wat ik ook heel fijn vind is dat ze 2 grote overdekte winkelcentrums hebben De Altmarkt Galerie en Zentrum Galerie. De populairste winkelstraat van de stad is de Prager Straße, waar alle bekende ketens en merken vertegenwoordigd zijn. Loop ook eens binnen in het nabijgelegen Warenhaus Karsstadt Dresden. Het is ook een aanrader om eens een kijkje te nemen op de Neustädter Markt voor zacht geprijsde mode.

Hoe bereik je Dresden

Dresden is prima bereikbaar met de auto! Vanuit Utrecht ben je dan zo’n 7 uur onderweg. Maar je kunt ook kiezen voor de trein. De reis per trein is relatief voordelig en bovendien comfortabel. Vanuit elk station in Nederland neem je de intercity naar Hannover. Daar stap je over op de trein naar Dresden. Ook kun je tegenwoordig vliegen naar Dresden vanaf Amsterdam Schiphol.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply