Nadine de Jong op het strand
Inspiratie, Mindset

Waar haal je inspiratie uit?

We hebben allemaal weleens van die dagen dat je inspiratieloos bent. Ik ben van nature een enorme piekeraar en heb er dan ook veel last van wanneer ik op een moment graag inspiratie zou willen hebben voor iets maar het dan maar niet kan vinden. Inspiratie laat zich moeilijk afdwingen. Goede ideeƫn liggen niet altijd voor het oprapen. Ten minste, zo lijkt het.

Soms loop ik een paar dagen of zelfs weken met een idee, maar heb ik gewoon bijna geen inspiratie. Ik weet niet hoe ik het idee moet implementeren. Iets speciaals koken? – Absoluut! Maar wat precies? Een gekke dagtrip plannen? – Absoluut! Maar waar precies? Je eigen website starten? – Absoluut! Maar hoe precies? Uiteindelijk blijft de wens regelmatig, maar de inspiratie ontbreekt. Dat herken je waarschijnlijk wel. Dit zijn helaas wel vragen die te lang in mijn hoofd blijven spoken en ik er maar geen antwoord op kan vinden…

Dit belemmerde mij dagelijks. Precies, wij belemmeren onze eigen creativiteit. Hoe? Gewoon, door ons druk te maken over de dagelijkse beslommeringen. Door gespannen te zijn, door ons denken te beperken, door slecht te slapen en te weinig tijd voor onszelf te nemen. Gek werd en word ik er nog steeds van. Ze zeggen dat inspiratie zo gevonden is, mits je weet hoe je het kunt oproepen.

Ik ben goed gaan nadenken hoe en wanneer ik wel inspiratie krijg? Dit deel ik graag met jullie šŸ™‚

Inspiratie krijgen van: Praten met vreemden!

Op zoek naar inspiratie kan gewoonweg heel simpel zijn door te gaan praten met vreemden, door middel van praten, ideeƫn uitwisselen en de mening van anderen horen kan je veel van elkaar leren.

Persoonlijk vind ik het super interessant om te praten met vreemden, vooral tijdens het reizen. Ik ben toch altijd wel nieuwsgierig naar iemands levensverhaal, werk, of hoe iemand in het leven staat. Probeer eens tijdens het reizen met een vreemde te praten. Kijk eens naar wat deze persoon doet, hoe hij of zij in het leven staat, en wat je van hen kunt leren? Bekijk andere opties, meningen en manieren van leven. Omdat degene die je van huis hebt gekregen niet per se de meest geschikte hoeft te zijn of degene die eeuwig meegaat. Gesprekken tijdens het reizen kunnen in ieder geval een geheel nieuw perspectief op je leven krijgen. Probeer het!

Inspiratie krijgen van: De kleinste dingen

Het geluid van je koffiemachine, de geur van het park, de sfeer in de auto, muziek in de boekenwinkel. De wereld zit vol met inspiratie. Het enige dat jij hoeft te doen is luisteren. Stel jezelf open voor al deze informatie.

Constant nadenken is vaak niet de beste manier om een idee te genereren. Laat liever het probleem los, ontspan en sta open voor antwoorden. Voor je het weet pik je iets op waarmee je jouw creatieve uitdaging kunt oplossen. Zoek niet alleen in grote antwoorden, verwacht meer van kleine inspiratiebronnen.

Inspiratie krijgen van: Auto rijden en muziek luisteren

Muziek luisteren tijdens het auto rijden – dat inspireert mij helemaal! Beide moeten natuurlijk samen gebeuren. En wel op de weg letten natuurlijk!

ik vind het heerlijk om naar mijn favoriete liedjes te luisteren, uit het raam te kijken, de prachtige natuur langs je heen te laten stromen en jezelf onder te dompelen in de wereld van het denken? Dromen alsof je naar je eigen wonderland gaat ?!

Inspiratie krijgen van: Natuur!

Of het nu naar de zee, een nationaalpark, het bos, of de bergen is – een reis naar de natuur is voor mij altijd pure inspiratie.

Tijdens het wandelen stroomt het letterlijk over met formuleringen die ik zou moeten opzetten. In de natuur is er een dynamiek van gedachten waar ik alleen thuis aan mijn bureau van kan dromen. Misschien omdat er geen grenzen zijn! Mijn tip: Neem altijd een klein gedachtenboek en pen mee in de natuur. Omdat zodra de ideeƫn komen, ze weer gaan. Het wordt erger naarmate ik dichter bij de stad kom.

Inspiratie krijgen van: Boeken lezen 

Het is even simpel als effectief: alleen al het lezen van een boek kan zo inspirerend zijn. Vooral omdat er niet veel voor nodig is. Een beetje tijd, maar je kunt het zelfs in de metro vinden. Het juiste boek neemt de lezer mee op reis. Het is niet ongebruikelijk dat ik mezelf betrap op het markeren van wijze woorden en inspirerende zinnen in het boek. Bijna als een nieuwe wijsheid.Ā 

Ook goed: gidsen als inspiratie! Of het nu doe-het-zelf-boeken of zelfs reisplanners zijn. Iedereen wil natuurlijk zelf creatief zijn en heeft zelf het briljante idee bedacht. Maar laten we eerlijk zijn: iedereen is geĆÆnspireerd, zelfs (of zelfs meer) ontwerpers, architecten, schilders of chefs.

Blijf zoeken, blijf nieuwsgierig!

Neem geen genoegen met het eerste idee dat in je opkomt. Soms is dit het beste idee, maar meestal zijn de ideeƫn die volgen veel interessanter. Soms kost het even tijd om het uiteindelijke idee vorm te geven.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • 7 tips voor geluk in het dagelijks leven | Unpolished Girls 4 juli 2020 at 20:01

    […] Frisse lucht, het ruisen van de bladeren door de wind, het geluid van een stromende rivier, gefluit van vogels of juist even helemaal niets. Dat is voor mij pure rust en geeft mij ook veel inspiratie. […]

  • Leave a Reply