De vraag die ik verreweg het meeste kreeg toen ik terug kwam van mijn reis in Zuid-Korea, was wel op welke locatie in Seoel ik aanraadde om een hotel te boeken. Je zal er namelijk snel achterkomen dat Google Maps niet erg goed is geüpdate (omdat vooral Naver Maps wordt gebruikt) en de concrete omschrijvingen van wijken lastig te vinden zijn. Daarom deel ik graag mijn bevindingen.
Bekende wijken in Seoel
Hongdae (홍대)
Ben jij echt het type dat uit wil gaan op je vakantie? Wil je het nachtleven van Seoel verkennen en hou je van de bruisende stad? Dan is Hongdae waarschijnlijk een goeie wijk voor je. Dit stadsdeel zit vol met schattige cafés, selfie studio’s, hippe winkels en clubs. ’s avond spot je hier ook vast en zeker een aantal (super getalenteerde) straatartiesten.
Ook is het metrostation (Hongik University, 홍대입구역) direct aangesloten op lijn 2 en de vliegveld lijn.
Sinchon (신촌)
Sinchon is ongeveer een kwartiertje lopen vanaf Hongdae. Qua atmosfeer verschilt het dan ook niet veel, behalve dat het ietsje rustiger is op straat. Daarnaast zie je dat de hoofdstraat in het weekend auto-vrij wordt gemaakt, om zo ruimte te geven aan de vele straatmuzikanten en -artiesten. Je vindt in deze wijk veel lekkere restaurants, leuke winkeltjes en Karaoke ruimtes. Ook vind je aan het einde van de hoofdstraat Yonsei University – een locatie die je zeker even wil bezoeken wanneer je een fanatiek K-drama kijker bent.
Ook deze buurt is goed te bereiken met het openbaar vervoer van Seoel.
Gangnam (강남)
Dit is waarschijnlijk de wijk met de meeste naamsbekendheid internationaal. Ook deze wijk heeft een bruisend nachtleven, maar omdat dit één van de duurste wijken van de stad is, merk je wel een verschil met Hongdae: waar Hongdae vooral onder jongeren populair is, is Gangnam meer voor mensen die na werk nog op pad gaan. Door die huizenprijzen zou het dus ook zomaar kunnen dat jouw verblijf in deze wijk iets duurder uitvalt. Maar wil je graag de grote high-tech gebouwen zien en ook meer traditionele straatjes op loopafstand hebben, dan zit je hier gebakken.
Ga openbaar vervoer is deze wijk ook tip-top in orde, met meerdere metrolijnen en veel busaansluitingen.
Rondom Namsan
Toch liever iets meer zin in laagbouw en vind je het geen probleem om af en toe wat stijle heuvels te moeten pakken? Dan kan ik de wijk rondom Namsan zeker aanraden. Hoe dichter je bij het nationale park zit, hoe duurder het verblijf vaak is, maar je kan natuurlijk ook voor een aantal dagen een meer traditioneel verblijf boeken. Het zijn vaak wat rustigere wijken waar veel (oudere) locals wonen. En het prachtige nationale park heb je meteen op loopafstand 🙂
Myeongdong (명동)
Deze wijk stond bekend als het echte fashion district, en komt nu de pandemie op zijn retour is (of lijkt te zijn) weer langzaam tot leven. De wijk is vrij centraal gelegen (loopafstand van drie fijne metrolijnen) en het stikt er van de winkeltjes. Ook is er aan de westkant een food-market, waar je alle traditionele streetfood snacks kunt proberen. Let hierbij alleen wel op: veel van deze straatverkopers gaan ook tijdig naar huis. Als je om 9 uur ’s avonds op zoek gaat naar eten, kom je wellicht bedrogen uit.
Jonggak (종각)
Jonggak is iets meer een zakelijk district in Seoel, maar tegelijkertijd wel op loopafstand van meerdere paleizen. Vind je het dus niet erg om iets verder te moeten reizen voor cafés en restaurants? Dan kan ik deze wijk zeker aanraden. Je vind hier onder andere Insadong (een winkelstraat waar je naartoe wilt als je traditionele souvenirs wil meenemen uit Seoel), Ikseondong Hanok Village (een klein deel van de wijk dat vol zit met de schattigste cafés ooit en om de 10 meter een locatie waar een K-drama is opgenomen), Bukchon Hanok village (traditionele wijk) en de twee grootste paleizen.
Hoe ga je verder goed voorbereid op reis naar Seoel
- Neem van tevoren cash mee, het wisselkantoor op het vliegveld is duurder dan midden in Seoel zelf. Het is dus verstandig, als je met het OV de stad in wilt (wel mijn persoonlijke advies) om in Nederland al wat cash om te wisselen. Je OV kaart (hier een T-Money card, deze koop je gemakkelijk in de CU supermarkt op het vliegveld) moet je namelijk content opwaarderen bij de automaat.
- Etenstijden zijn redelijk gelijk aan de Hollandse tijden – wil je pas rond 8 a 9 gaan eten, dan zal je merken dat meerdere restaurants je zullen informeren dat ze wel bijna gaan sluiten / al gesloten zijn.
- Bekijk de overige tips.
No Comments