Wil je jezelf een gênant moment of twee besparen? Lees dan snel even deze tips door, ik heb die foutjes al voor je gemaakt gelukkig.
Print je papieren uit
Als Nederlander moet je een aantal papieren op orde hebben voor vertrek. Omdat Zuid-Korea ook meedoet aan het Schengen-verdrag hoef je als tourist geen visum aan te vragen, maar je moet van tevoren wel je gegevens registreren. Neem het (positieve) resultaat op jouw aanvraag ook geprint mee, net als je (negatieve) neusswap-test en een geprint exemplaar van de gevraagde vaccinaties.
Oh en kan het personeel op de luchthaven de bestemming niet vinden? (Dit is mij en twee vrienden van mij overkomen): in de landcodes is Zuid-Korea terug te vinden als “Republic of South Korea”. Zo, heb je ze weer 10 minuten bespaard omdat ze anders assistentie moeten bellen.
Vertaal-app
Dit is een (vriendelijk doch dringend) advies omdat ik de taal studeer: gebruik alsjeblieft geen Google Translate. De kans dat je iemand beledigd is ongeveer 9/10. Gebruik in plaats daarvan Papago & zet honorifics aan.
Van vliegveld naar Seoul
- Zorg je dat iets van cash bij je hebt. Omwisselen van jouw valuta naar won in cash is goedkoper, maar vaak is het nog goedkoper om dit al in je thuisland te hebben gedaan. Je gaat het namelijk nodig hebben om je OV-kaart te kunnen opladen (als je de metro pakt, wat ik sterk aanraad).
- In de metro: ga niet op de roze stoelen of op de banken voor ouderen zitten. De zittingen voor ouderen zijn altijd vooraan in de wagon. Tenzij je natuurlijk een legitieme reden hebt om de mindervalide of roze stoel voor zwangeren te gebruiken.
- De simkaart voor internet kan je op het vliegveld kopen zodra je je baggage hebt geclaimd. De OV-kaart (T-Money card) kan je bij de supermarkt in de terminal kopen.
Bestellen in een restaurant
- Waarschijnlijk zit er op óf aan de zijkant van je tafel een knopje. Dit is om de bediening te vragen naar jouw tafel te komen. Wuiven is niet echt gangbaar hier (of het moet een rustig klein tentje zijn) en heeft waarschijnlijk ook weinig resultaat.
- Bestek? Jouw tafeltje heeft naast dat geweldige knopje waarschijnlijk ook een lade. Hier zit bestek en servetten in.
- Water is gratis. Waarschijnlijk staat er in de hoek van het restaurant een watertank als je geen karaf op tafel hebt gekregen. Daarnaast kan je daar vaak ook alle side dishes vinden.
Beleefdheidsmanieren
- Je doet je schoenen uit bij de voordeur wanneer je bij iemand op bezoek komt. Voor de drempel in huis. Zomaar met schoen en al naar binnen lopen is een grote belediging in de cultuur.
- Wanneer je dingen aanneemt en aangeeft, gebruik je twee handen, óf maak je een gebaar dat je je ene hand ondersteund met je andere hand. Iets gewoon met links aangeven is zeer onbeleefd in Zuid-Korea. Dus ook wanneer je je betaalpas aangeeft in een restaurant.
- Haal niet je neus op in het openbaar. Dat is onbeleefd.
No Comments