Mindset, Realtalk

Lak hebben aan wat een ander van je vindt

Herken je het gevoel van bang zijn wat andere mensen van je vinden of denken?

Ik wel, lange tijd had ik hier best wel veel last van. Ik maakte mij vaak druk om de kleinste dingen en dat begon echt aan mij te vreten. Ik ben een persoon die altijd het beste voor een ander wilt en hen op de eerste plek zette, maar merkte dat ik hier veel last van kreeg op werk gebied en met vrienden. Het is niet goed om altijd maar te denken van ja wat zouden ze zeggen, of wat zouden ze vinden? Het deed mij altijd heel veel verdriet als mensen gemeen konden doen. Ik nooit snapte nooit waarom. Toen ik dit uit begon te spreken, zeiden steeds meer mensen tegen mij: “maak je niet altijd zo druk en zet jezelf eens op nummer één.” Daarna begon het steeds meer tot me door te dringen dat dit me bijna ziek maakte en ik dacht nee dit is niet goed, ik ben hier sterk genoeg voor! Ik werd enorm bewust van het feit dat ik zo dankbaar ben dat ik leef, tot nu toe nog gezond ben en het gewoon goed heb. Helaas heb ik veel dierbare mensen verloren en onder andere mijn jonge neefje van 18 jaar. Ik kreeg enorm het besef van hoe kort en kwetsbaar het leven is. En ik kon alleen nog maar denken: “Waar kunnen mensen zich druk om maken?” Of “jeetje, waarom zijn er zoveel jaloers en oordelende mensen? Dit maakt dit wereld niet mooier.” Maar helaas is dat wel de realiteit en krijgt iedereen hiermee te maken.

ik ben op een gegeven moment heel anders gaan denken en mijn leven ook anders gaan invullen. En zou zo graag willen dat meer mensen zichzelf hiervan bewust worden.

Rekening houden met andere mensen is goed. Je leven laten bepalen door anderen, omdat je je druk maakt om wat anderen over je denken, is zonde. Het belangrijkste voor mij was dat ik op het einde van mijn rit kan zeggen: “Wie ben ik? Wat wil ik? Wat wil ik dat mensen op mijn begrafenis over mij zeggen?”

In de huidige maatschappij worden we aan alle kanten beïnvloed en voel je je misschien ook onder druk gezet.
Het is zo heerlijk om je eigen koers te varen in plaats van je druk te maken wat anderen van je denken.

Waarom maken wij ons zo druk om wat andere mensen van ons vinden?

We zijn er allemaal schuldig aan. Jip, jij ook, sorry. Elke dag opnieuw, vanaf het moment dat we wakker worden, is er ergens wel een zorg over wat anderen van ons denken.  Elke dag weer dezelfde vragen: “Staat dit wel wat ik aanheb? Waarom is die ene collega zo chagrijnig? Ben ik te dik? Ben ik te dun? Hee, zijn mijn collega’s nou buiten over mij aan het roddelen? Ik wil niet naar die verjaardag maar ik moet, toch?” Ga zo maar door…

Uit angst voor afwijzing of buitensluiting lopen we allemaal geregeld mentaal op onze tenen door het leven. En dat gebeurt vaak ook nog eens zonder dat we dat door hebben, want ‘erbij willen horen’ is zo ongeveer één van de sterkste overlevingsmechanismen die er zijn. Dus al dat ge-please is niet gek, wél is het dodelijk vermoeiend.

En dat is vreselijk. Dat moet stoppen. Vandaag nog.

Op een gegeven moment dacht ik, wat doe ik mijzelf aan? Ik ben mij alleen maar druk aan het maken over wat mensen van mij vinden? Waarom ze zo achter mijn rug om doen?

Ik wilde het roer omgooien en besloot de touwtjes in eigen handen te nemen en mijn eigen leven te gaan leiden. Bij elke keuze die ik maakte dwong ik mezelf om even de stemmetjes van al die anderen op stil te zetten, zodat ik die van mezelf eindelijk kon horen.Het resultaat is een voor mijn gevoel veel rustiger leven leiden. 100% kan zeggen dat ik mezelf ben, in elke situatie.

Stel jezelf de volgende vragen

Stel jezelf onderstaande vragen en dan hoop ik dat ook jij mocht je dezelfde gevoelens delen hier anders over gaan denken.

Voor wie leef je?

Je leeft niet voor anderen, maar voor jezelf. Jij bepaalt zelf hoe je je gedraagt, hoe gelukkig je bent en wat je wil bereiken in je leven. Je leeft het leven op jouw manier. En daardoor groei je als persoon. Maak je daarom niet druk om wat anderen van jou willen en doe iets altijd voor jezelf. Kies je eigen weg, anderen kunnen zich beter houden met hun eigen leven. Aan het eind van jou leven ben jij de enige die kan bepalen of het zinvol, fijn, plezierig of wat dan ook is geweest.

Moet iedereen mij leuk vinden?

Nee dat moet NIET! Leuk zou het zijn maar eerlijk is eerlijk het is ONMOGELIJK om iedereen te vriend te houden. Je zou je dan keer op keer weer moeten bewijzen, niet iedereen is het met jou eens maar ook jij bent het niet met iedereen eens. Iedereen kun jij je verhalen delen. Je gaat je dan afvragen bij wie je wat wel en niet kunt doen of zeggen. Ver-moe-iend. Wat andere mensen van je denken is hun realiteit en dit hoeft niet jouw realiteit te worden.  Het zegt meer over anderen dan over jezelf.

Er is maar een persoon waar je hoe dan ook de rest van je leven mee opgescheept zit. Juist: jezelf. Kun je er maar beter voor zorgen dat je daar blij van wordt!

Waarom doen mensen zo jaloers?

Onthoud dat mensen hun onzekerheden reflecteren op jou en anderen. Soms doen ze dat om je te beschermen voor fouten die zijzelf hebben gemaakt, maar soms belemmert het jouw leven. Die (onbedoelde) adviezen zijn niet altijd welkom.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply