Anita in Mandali
Lifestyle, Realtalk, Sport

2020 – wat ik dit jaar wel heb bereikt

2020 was een raar jaar, dat hoef ik je niet uit te leggen. Maar in plaats van stilstaan bij wat er niet kon, wil ik zelf liever stil staan van wat ik wel heb bereikt met het eeuwige thuis zitten. Want naast dat er ontzettend veel onrust was en dingen wegvielen, kwam er ook ruimte voor stilte, tijd om na te denken over dingen en nieuwe hobby’s te ontdekken.

Koreaans gaan studeren

Bingewatchen – de ultieme hobby van 2020 naar mijn idee. Daar begon het mee. Ook in 2019 merkte ik al dat ik steeds meer naar K-drama’s keek zoals Goblin. Blijkbaar zo fanatiek, dat ik op een gegeven moment merkte dat ik bepaalde teksten begon te herkennen/verstaan in het Koreaans. Op zo’n moment kun je denken “o grappig”, maar ik stelde mezelf het doel om mij te gaan verdiepen in de taal en cultuur.

Het liefst wil ik een maand de taal in Seoul gaan studeren aan de campus daar.

Ben ik inmiddels vloeiend? Absoluut niet. Maar wel op een level dat ik het redelijk kan lezen en bij livestreams het gros ervan versta. De cultuur en de muziekindustrie vind ik reuze interessant, elke dag leer ik iets nieuws hierover.

En het ultieme doel? Om als het eenmaal weer kan, een maand in Seoul een taalcursus te volgen op de campus daar. En in de vrije tijd het land verder te ontdekken.

In de aftiteling op Netflix

Voor een rol van 40 seconden maar toch, er is blijkbaar wel een IMDb voor aangemaakt.

In september werd ik door mijn oud collega’s gevraagd om vrijwilligers van THE PROJEQT (vrijwilligersevent dat ik voorheen mocht organiseren) te werven voor figurantenrollen voor Qlimax the Source. Natuurlijk deed iedereen met alle liefde mee en mocht ik zelf ook nog helpen bij een scene.

Ik sta in het midden bovenaan.

Passie voor yoga

Begin 2020 ging ik op vakantie. Een retraite in Noord-Italië. Dat ik hierna nooit meer een kantoor zou zien (maar gelukkig wel eeuwig thuiswerkte, thank god dat ik nog werk had), had ik echt niet verwacht toen. Deze lockdowns gingen natuurlijk ook geregeld gepaard met het sluiten van sportscholen. Iets wat toch altijd wel echt vast stond in mijn ritme.

Door yoga werden mijn resultaten in de sportschool ook beter.

‘Gelukkig’ moest de yogadocente die ik bij Mandali had (en heel fijn vond) ook in lockdown. Ze besloot online via Zoom yoga lessen te gaan volgen. En ik besloot mee te doen.
Het resultaat? Ik begon eindelijk te begrijpen wat er nou zo leuk was aan yoga. En deze nieuwe, uitdagende workout zorgde er ook voor dat ik opeens heel anders trainde. Mijn core werd veel sterker en ik werd opeens weer super lenig. Met de krachttraining had ik mijn spieren toch vrij kort getraind, maar met twee maanden was dit helemaal weg. En toen de sportscholen eenmaal weer open gingen, plukte ik juist de vruchten van deze lenigheid en sterkere core.

And last but not least: yoga werkt bijzonder meditatief. Ik vergelijk het soms ook wel met kickboksen: probeer jij maar eens aan die discussie met een collega of je boodschappen te denken wanneer je bezig bent. Hetzelfde ervaar je ook wel tijdens de pittige yoga poses. Dit in combinatie met de ademhalingsoefeningen aan het begin en het einde van een sessie, zorgen ervoor dat je helemaal zen van de mat afstapt.

Nieuwe banen

Ik verloor een gigantische freelance klus.. Maar kreeg juist gelukkig ook meer werk aangeboden!

Begin februari startte ik bij Randstad. In de eerste instantie dacht ik dat part-time fijn was om de fluctuaties van het freelancen op te vangen, maar toen de wereld in maart gek werd was ik maar wat blij dat ik 3 dagen voor lockdown door mijn proeftijd heen was (en een jaarcontract had). Ook toen de werkvoorraad op deze afdeling toch op leek te drogen voor mij, sprong HR meteen bij en regelde zij binnen een week dat ik intern kon doorstromen.

Gelukkig zat ik met het freelancen niet stil, maar het hebben van enige stabiliteit in werk heeft mijn mentale welzijn wel echt gered dit jaar. Ook al was het sinds begin maart thuiswerken, ik had tenminste een ritme en enige sociale controle.

Quality time

Van 2012 tot 2019 kon je mij vrijwel elk weekend uittekenen op een festival. Het was mijn sociale leven, mijn werk, mijn ritme. En toen.. Toen niks. Het ritme was gewoon meer dan logisch was (en waar ik toch vaak een soort FOMO ervaarde als ik één keer iets oversloeg) verdween. Maar in plaats daarvan kwamen nieuwe dingen. Avonden met vriendinnen naar het strand, etentjes met vrienden, uren in de keuken staan en/of juist natafelen. Gewoon spontaan dingen kunnen plannen, want iedereen zijn agenda was toch leeg (eerlijk, voor 2020 moesten we dit echt 3 maanden van tevoren plannen).

Plezier in koken

Wat ga je doen als je veel thuis zit? Oké, op zijn tijd gewoon de hele dag gamen, snacken en bingewatchen, maar ook juist goed voor jezelf zorgen. Afgelopen jaren was ik toch vaak gehaast bezig. Mijn agenda stond vol met dingen die ik moest doen. Ik stapte om 6 uur in de trein zodat ik voor werk in Amsterdam kon sporten, kwam vaak pas na 7 thuis, weekenden waren vol met activiteiten en ik moest ook nog een poging doen om genoeg slaap te pakken. Lekker koken was in theorie een heel goed plan, maar in de praktijk had ik er nooit de tijd/energie voor. Vooral dat tweede.

Dit jaar heb ik het plezier weer teruggevonden. Vooral voor vrienden en familie probeer ik er echt een feestje van te maken. Daarnaast kwam bij mijn interesse in de Koreaanse cultuur ook snel de oosterse keuken kijken. En hoe belangrijk eten daar is, in plaats van iets praktisch zoals ik gewend was.

En het plan voor 2021?

Allereerst: die lockdown uitzitten. Hopen dat alle gekkigheid snel voorbij is, dat ik niet meer 2 weken bijna niemand hoef te zien voordat ik oma (die op zichzelf woont op haar 92e) kan bezoeken.

Maar op persoonlijk vlak wil ik mezelf meer ontwikkelen: gewoon eens opleidingen gaan doen i.p.v. online cursussen volgen (leer je naar mijn idee net zoveel van, maar zonder certificaat staat het een beetje knullig op je CV). En als de gezondheid van de wereld het toelaat, die reis naar Zuid-Korea maken.

Happy New Year allemaal! Zorg goed voor jezelf en voor anderen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply