Mindset, Realtalk

Omgaan met afwijzingen

De zoveelste sollicitatie die je bedankt voor je tijd, een date die opeens met de noorderzon is vertrokken of vrienden die aangeven dat ze toch wel wat verbeterpuntjes in je gedrag zien: vroeg of laat krijgen we helaas allemaal met afwijzingen te maken. Toch wil je je niet uit het veld laten slaan. Hoe pak je dat handig aan?

Rechte breuken helen sneller

Hoe ik steeds over een relatiebreuk heen kwam? 5 dagen totaal dramatisch op de bank gaan zitten huilen. Dat was alle tijd die ik mijzelf gunde. Daarna kon ik er ook nooit meer een traantje om laten.

Gun jezelf de tijd om dingen te verwerken. Maar: plak er een eind-datum op. Ik kreeg laatst op vrijdagmiddag van 2 sollicitaties bericht dat ze toch iemand hadden gevonden die net iets beter was. Het was de zoveelste keer en ik had hier echt veel tijd in gestopt. Pijnlijk? Ja zeker. Dus ik gunde mijzelf 2 dagen om even “zielig te doen”. Op maandagochtend zette ik de wekker weer en ging ik weer aan de slag.

Maak een plan

Weer aan de slag gaan betekent niet dat je direct na een relatiebreuk een rebound moet gaan zoeken. Of ja, als dat werkt voor jou – doe dan vooral je ding. Waar ik meer op doel is dat je een plan opstelt hoe je de situatie (het feit dat je je rot voelt) gaat verbeteren. Niet iemand terugvragen, niet boos die recruiter opbellen die er nu voor zorgt dat je een maand geen inkomen hebt, maar het rotgevoel wegnemen.

Het beste is om voor jezelf een paar doelen te stellen. Voorbeelden van doelen die ik stel zijn bijvoorbeeld:

  • Afgewezen voor een sollicitatie? Na 1 dag rust, elke ochtend minstens één brief de deur uit sturen. Daarna mag ik pas leuke dingen doen.
  • Moeite met alleen zijn na een break-up? Ga vijf keer in de week sporten. Vaak is het een sociale aangelegenheid en de endorfines (en het goeie lijf) doen ook wonderen voor je mentale gesteldheid.
  • Feedback gekregen van een vriendin? Ga bij jezelf achterhalen wat de oorzaak van het resulterende gedrag is. Feedback (tenzij het in scheldwoorden verpakt is) is meestal goed bedoelt en je kan hier een hoop van leren.

Praat er over

Praten helpt. Het lucht vaak op en je krijgt meestal ook tips en/of nieuwe inzichten mee van degene die luistert. We hebben allemaal te maken met tegenslagen in het leven, maar je ei kwijt kunnen bij vrienden scheelt al de helft. Let daarbij trouwens wel even op dat je het niet 3 weken aan één stuk door over hetzelfde onderwerp hebt – dan krijg je wellicht weer feedback terug hoe je een betere vriendin kan zijn.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply