Mandali Italie
Mindset, Reizen

Een week in retraite in Noord-Italië

Het zijn gekke tijden. Begin Maart vertrok ik naar Noord-Italië. Er scheen wel iets aan de hand te zijn op 200 km afstand met een virus, maar op dat moment was de berichtgeving in de Nederlandse kranten nog vrij mild. Ik ging na wat wikken en wegen dus alsnog een week in retraite, helemaal afgesloten van de wereld bovenop een Italiaanse berg. Voor de lol. Spoiler: ik ben gezond teruggekomen, enkele uren voordat de vliegvelden werden afgesloten. Op dat moment was ik overigens mij niet bewust dat het vliegveld bijna dicht ging, ik was tenslotte een week offline geweest. Maar hoe die week in rust beviel, vertel ik je graag!

“Een week in stilte doorbrengen? Dat zou ik echt niet kunnen hoor”

Wanneer ik uitleg dat ik voor mijn lol een week offline ga en de hele week alleen maar ga besteden yoga, meditatie en boeken lezen, krijg je meestal twee reacties: mensen die het super tof vinden en mee hadden gewild, of mensen die je voor gek verklaren. Wie gaat nu een week voor z’n plezier alleen in stilte doorbrengen.

Daar ging ik dus, op naar Mandali. Mijn vierde bezoek inmiddels. Anders dan de vorige twee keer, ging ik het dit keer niet in stilte doen. Ruim een uur rijden vanaf Milaan en gelegen aan de rand van een berg, vind je hier de plek waar stilte oorverdovend is. Ik deed de Mandali Experience, waarbij je twee keer per dag yoga hebt en drie keer per dag meditatie. Tussendoor heb je veel tijd voor heerlijk (vegetarisch) eten en momenten om in de sauna of de hottub te duiken.

Eigenlijk draaide deze week om één ding: leren luisteren naar je lichaam. Yoga gaat niet om de meest lenige persoon zijn uit de klas, maar luisteren waar jouw lichaam zich comfortabel bij voelt. Bij meditatie hoef je niet 3 uur in de lotus te zitten, maar kan je ook lekker gaan liggen als dat voor jou werkt. En heb je helemaal geen zin in al die klasjes maar wil je gewoon 4 uur in het bubbelbad zitten en heel veel choco mousse eten? Go for it girl. Zolang dat is waar jij je goed bij voelt.

En toen kwam ik thuis en mocht ik het 3 maanden in de praktijk toepassen

Helemaal zen kwam ik terug naar Nederland. De trip naar Milaan hadden we maar gecanceld, het vliegtuig was lekker leeg en mijn gedachtenflow was heerlijk rustig. Nadat ik een week de telefoon uit had gehad, was ik mij helemaal niet bewust over alles wat er zich in Noord-Italië afspeelde betreft Corona. We vlogen net op tijd terug.

In de eerste instantie wilde geen enkele werkgever mij zien. Twee weekjes thuis werken was het devies. Een week later zou iedereen even twee weken thuis komen te zitten en nu, krap een maand later, lijkt de hele zomer wel gecanceld te zijn. Evenals mijn summerbody, die stel ik nu ook maar uit voor 2020.

Neem wat momentjes voor jezelf

Goed luisteren naar je lichaam hoort natuurlijk niet te stoppen zodra je het vliegtuig in stapt. Daarom heb ik een paar manieren om het toch vast te houden:

 • Blijf goed eten. Liever een plantaardig dieet dan comfort food – op den duur ga je merken, dat je lichaam zich daar eigenlijk helemaal niet zo comfortabel bij voelt.
 • Skip ook de suikers en cafeïne zoveel mogelijk. Dit zijn vaak gewoontes die je binnen een week of twee weer af kan leren (en dan ook niet meer nodig hebt).
 • Neem tijd voor je ochtendritueel. Daarmee bedoel ik niet dat je 8x moet snoozen voor je opstaat (al doe ik dit soms ook wel), maar begin de dag goed. Poets je tong, eet een ontbijtje zonder allemaal digitale apparaten voor je snuffert en geef jezelf even een mini gezichtsmassage. Heb je die koffie ook niet meer nodig.
 • Je hoeft niet persé elke dag 1,5 uur aan yoga te doen. Tussen het werken door even twee minuten rekken en strekken doet ook al wonderen voor je.

Neem af en toe gewoon een paar diepe ademhalingen

Meditatie hoeft niet direct een sessie van 30 minuten te zijn. Het kan ook even dat kopje thee zijn. Een half uur met je huisdier spelen zonder dat je tussendoor je telefoon pakt. De vogel die verderop in een tak zit en je heel aandachtig gaat bestuderen. Check af en toe bij jezelf in, neem een paar diepe ademhalingen en luister naar je lijf. Doe even één zonnegroetje in plaats van je hele yoga workout. Leef volledig in het moment en neem alle prikkels in je op. Als je even helemaal op gaat in het moment, is dit toch best een fijn leven en vallen alle dagelijkse dingetjes best mee.

Dan valt dat binnen zitten toch ook best wel mee? Ja, het is niet hoe we het voorstelde en ja, er lopen ook veel dingen niet zoals we hadden geplanned. Maar als je gewoon een stabiele thuissituatie hebt en een fijn dak boven je hoofd, dan is het toch ook best fijn om even tot rust te komen? Zeker met de wetenschap dat je er levens mee redt. Nu heb je weer eens tijd om drie keer per week met oma te bellen, uitgebreid te koken en een dagboek bij te houden. Over een paar jaar kijken we hier hopelijk op terug als “dat gekke voorjaar waarbij iedereen rare kapsels had”.

Nu hoef ik niet meer bovenop een berg te gaan zitten om mijn rust te vinden. Ik mag het gewoon drie maanden in de praktijk toepassen. En eigenlijk vind ik dat best wel fijn, hoe vaak maken we dat nou nog mee in deze gehaaste wereld?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Mijn quarantaine ritme | Unpolished Girls 30 mei 2020 at 17:45

  […] kan al een groot verschil maken. Ik doe veelal de Vinyasa Yoga klassen van de docente die ik in Mandali […]

 • 2020 - wat ik dit jaar wel heb bereikt | Unpolished Girls 31 december 2020 at 07:05

  […] 2020 ging ik op vakantie. Een retraite in Noord-Italië. Dat ik hierna nooit meer een kantoor zou zien (maar gelukkig wel eeuwig thuiswerkte, thank god dat […]

 • Leave a Reply