Poekie
Realtalk

Adopt, don’t shop: ik adopteerde twee weeskatjes

Huisdieren maken een huis een thuis naar mijn gevoel. Ik ben opgegroeid met katten en kende eigenlijk geen huis zonder. In mijn kleine studio was simpelweg geen ruimte voor beestjes, maar toen ik verhuisde ging het al snel kriebelen. 2 november 2018 was de dag dat ik mijn twee kittens in huis kreeg. Poekie en Lola: geen bloedzusters, wel samen opgegroeid. Ik had mij altijd voorgenomen een “zielig verhaal” kat te willen. En ik kan het iedereen alleen maar aanraden.

Mijn katjes: Poekie en Lola

Na enig zoeken naar nestjes kwam ik bij Stichting Moederloos uit: een opvang voor kittens die op straat gevonden worden zonder moeder. Ik was er al snel over uit dat ik Poekie wilde. Toen ik met de locatie in gesprek was, gaven zij aan dat ze de kittens altijd minimaal in duo’s plaatsen. Een makkelijke keuze voor mij om haar beste vriendinnetje uit de opvang ook te adopteren.

De eerste 10 weken zijn cruciaal in de opvoeding, maar omdat ze geen moeder hadden moesten zij dit van mij en van elkaar leren. Als zo’n kat alleen opgroeit krijg je een kat die wangedrag vertoont, zoals naast de bak plassen.


Daarnaast werd mij verzocht om ze nooit naar buiten te laten: door het gebrek aan opvoeding, missen ze het jacht instinct. Dit zijn de katten die dus of te bang reageren, óf juist zonder te aarzelen onder een auto lopen.

Waarom belandde zij bij de opvang?

Poekie is waarschijnlijk de oudste van de twee (begin augustus 2018 schatte ze), maar wel de kleinste. Dit komt omdat zij enige weken heeft gezworven: ze heeft tot 3 weken rond gerend op een bouwterrein, voordat ze haar konden pakken. Daardoor was ze enigszins ondervoed. Hoe ze die weken is doorgekomen en waar moederpoes was? Dat blijft nog steeds een raadsel.

Lola werd gevonden op de Veluwe. Helaas werd moederpoes aangereden door een auto. Toen ze verder gingen zoeken, vonden ze haar nestje aan de zijkant van een hotel. Omdat moederpoes overleden was, moesten ze dus elders opgevoed worden. Zo belandde ze in hetzelfde gastgezin als Poekie in Lelystad.

Wat voor verschil in gedrag merk je?

Je merkt geen verschil. Of misschien zijn ze juist socialer dan de gemiddelde kat. Krabben doen ze nooit en wanneer ik door huis loop is het een soort optocht waarbij de katten mee rennen. De hele dag lang zitten ze naast mij en babbelen ze tegen mij. Helaas ook wanneer de wekker gaat, dat dan weer wel.

Ik heb in de eerste maanden heel veel aandacht aan de katten besteed. Nu krijgen ze natuurlijk ook nog steeds veel liefde, maar de eerste maanden zijn cruciaal in de opvoeding. Hierdoor zijn er niet veel verschillen te merken. Zonder moeder moesten ze van elkaar, maar zeker ook van mij leren hoe ze zich horen te gedragen.
Wat ik wel merk, is dat vooral Lola erg bang kan reageren. Een onbekend geluid, iets dat buiten beweegt of een zware stem: ze duikt direct weg in een hoekje. Poekie is juist het tegenovergestelde: zij herkent te weinig gevaren. Zij zou echt direct gekidnapt kunnen worden, zonder enig geklaag.

Verder vertonen ze heel merkwaardige trekjes, maar dit is wellicht niet helemaal op de opvoeding toe te schrijven. Lola wil bijvoorbeeld niks van vlees weten. Terwijl Poekie alles eet was los en vast zit. Zelfs mijn citroenschijfjes zijn wel eens door haar uit mijn drinken gejat.

Poekie
Poekie

Lola
Lola

De adoptie checklist

Ben je ook aan het overwegen om een kat te adopteren? Ik zou dan aanraden om te kijken naar een kat uit een asiel of andere opvang. Er zitten daar namelijk veel te veel beestjes, vaak zijn ze een stuk sterker dan raskatten en gewoon hartstikke gezellig. Het is wel een grote keuze die je maakt, dus ik raad aan om op de volgende punten bedacht te zijn:

  1. Weet waar je aan begint. Katten leven toch al snel 15 jaar, als het niet langer is. Als je van plan bent over 2 jaar te emigreren, is dat natuurlijk niet praktisch.
  2. Ben je bereid je agenda op het beestje aan te passen? Een spontaan weekendje weg zal een stuk lastiger worden wanneer je van tevoren oppas moet regelen. Zorg er ook voor dat een goede buur ook een reservesleutel heeft, voor het geval dat.
  3. Wanneer je een asiel diertje in huis neemt, is het verstandig om goed door te vragen naar gedrag en verleden. Als ze bijvoorbeeld uit huis zijn geplaatst omdat ze niet zindelijk waren, is er een grote kans dat jij hier ook tegenaan loopt.
  4. Geen ervaring met dieren opvoeden? Lees je dan goed in. Royal Canin heeft bijvoorbeeld heel veel blogs over kittens.
  5. Zorg dat je huis helemaal cat-proof is. Schaf de nodige krabpalen aan, liefst meerdere bakken (als je huis groot genoeg is) en heel veel speeltjes en slaapplekjes. Hoe meer ruimte je hen geeft, hoe minder snel ze zich gaan misdragen. 9 van de 10 keer ontstaat dit slechte gedrag uit verveling.
  6. Test of je allergisch bent en zo ja, of dit een probleem voor je is. Ik ken ook mensen die een kitten na een week wegdeden, omdat ze niet wist dat ze allergisch was. Mijn moeder en broer zijn ook allergisch, maar hebben sinds jaar en dag al een kat – de allergie-pilletjes werken prima.
  7. Verdiep je in een dierenarts waar je de diertjes wilt registreren. Na een half jaar kan je ze bijvoorbeeld laten steriliseren/castreren, maar ook met alle kleine pijntjes wil je een betrouwbare en fijne dokter hebben.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply