Gezondheid, Realtalk

Make-up tips bij een onzuivere en/of eczeem huid

Zo lang als ik mij kan herinneren, heb ik last van eczeem. Ik heb de bekende plekjes op de ellebogen en knieholtes, maar ook de spontane wonden in mijn gezicht. Op de middelbare school kreeg ik dan wel eens de vraag of ik van de fiets was gevallen. Maar in plaats van een mooi spectaculair verhaal, was ik “gewoon” zo wakker geworden. Hartstikke onzeker werd ik daarvan, de kans dat ik van dag op dag er zonder reden totaal anders uit kon zien.

Om de onzekerheid en uitslag te verbergen ging ik tijdens mijn pubertijd veel met make-up experimenteren. Ja, ik heb met halve panda-looks en dikke lagen foundation waar je u tegen zegt rondgelopen. Inmiddels heb ik het gelukkig aardig onder de knie. Ik deel graag mijn tips hoe je uitslag in het gezicht zo mooi mogelijk oplost, zonder schade aan te richten en de uitslag te verergeren.

Voor en na make-up

 • Zorg er voor dat je ALTIJD je make-up er af haalt voordat je gaat slapen. Gebruik daarvoor liefst water of een hele milde make-up reiniger.
 • Reinig je make-up kwasten regelmatig. Onzuiverheden komen bij eczeem helaas voor het grootste deel vanuit je lichaam (vooral darmen), maar bacteriën van buiten af kunnen het helaas wel verergeren. Ik maak ze vaak schoon met een druppeltje Dreft of handzeep. Wanneer je ze in een heel licht sopje wast, spoelt en laat drogen op een keukenpapiertje, zijn ze de dag erna weer als nieuw.
 • Wanneer je een make-up sponsje gebruikt – vervang deze regelmatig.
 • Less is more: met een avondje uit kun je je best eens uitleven met de make-up. Maar als je dagelijks de hele mikmak opsmeert, bestaat de kans dat je huid sneller verstopt raakt. Bacteriën in een verstopte huid kunnen zich sneller uiten in de vorm van meeëter en puistjes, maar ook als uitslag.
 • Neem je beauty ritueel serieus en neem hier de tijd voor. Goed reinigen, een crème opsmeren en tussendoor zoveel mogelijk je handen schoonmaken. Zowel tijdens je beauty-ritueel, maar ook gedurende de dag. Onbewust krab je gedurende de dag wellicht aan de eczeem plekjes. Die worden op hun beurt mogelijk erger door de bacteriën op je handen.

Producten

Investeer in een paar goede merken

Een huid die last heeft van eczeem is over het algemeen een stuk kwetsbaarder. Zoek daarvoor ook een merk dat materialen gebruikt waar jij goed op reageert. Bij een gevoelige huid wil je wellicht niet teveel geparfumeerde producten gebruiken. Bij een blush die heerlijk geparfumeerd ruikt, moet jij met een eczeem huid dus eigenlijk al onraad ruiken. Merken die ik graag gebruik zijn Clinique, Urban Decay (vooral de Vegan lijn) en Lancôme. Niet de goedkoopste merken, maar ze gaan gelukkig wel erg lang mee.

Ga voor glow, niet voor mat

Matte make-up zorgt er helaas voor dat de oneffenheden beter zichtbaar zijn. Een matte foundation zorgt er weliswaar voor dat de verkleuringen minder goed zichtbaar zijn, maar wondjes of littekens vallen qua reliëf helaas juist meer op.

Niet te enthousiast met de setting spray

Setting sprays zijn geweldig om je make-up langer mooi te laten zitten. De hele nacht in een veel te warme club staan, spontaan gaan zwemmen, bier in je gezicht krijgen of door slecht weer heen fietsen: niets krijgt jouw make-up van zijn plekje.

Een bijkomend nadeel van een spray die jouw make-up muurvast maakt, is dat je het er logischerwijs ook een stuk lastiger af krijgt wanneer je jouw gezicht wilt reinigen. Gebruik ze dus niet dagelijks, bij een eczeem huid is het schoon kunnen houden juist cruciaal.

Kleuren

Bij rode vlekjes

 • Nadat je een goede crème er op hebt gesmeerd, kun je de plekjes aanstippen met een groene primer. Groen neutraliseert rood namelijk. Ik gebruik bijvoorbeeld deze van Urban Decay.
 • Draag een rode lippenstift. De knallende kleur van je lippen, zorgt er voor dat andere rode plekken op je gezicht een stuk minder opvallen. Zorg er wel voor dat dit een rode lippenstift met een roze ondertoon is – rood dat meer naar oranje neigt heeft een contra effect.

Bij verkleuringen

 • Donkere plekjes (denk aan wondjes die in een andere kleur genezen, of je wallen na een gebroken nacht) zijn vaak te verhelderen met roze concealer. Bij een iets donkerdere huid kun je ook voor perzik kleur kiezen.
 • Gebruik producten (vooral foundations) met een SPH factor er in. Dit zorgt er voor dat het minder snel erger wordt. Eczeem plekjes die net genezen zijn reageren namelijk vaak iets anders op zonlicht.

Natuur en roze tinten

Wanneer je rode vlekjes in je gezicht hebt, kunnen ze helaas juist extra opvallen wanneer je te heftige tinten gebruikt. Voor oogschaduw gebruik ik daarom vooral veel natuurlijke tinten: lichtbruin welke of naar het goud en/of roze neigen. Zoals Honey (oogschaduw) en Backtalk (oogschaduw en blush/highlighter palette) van Urban Decay. Voor subtiele contouren gebruik ik Cocoa Contour van Too Faced.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Skin-care voor een gevoelige / eczeem huid | Unpolished Girls 1 juni 2020 at 07:39

  […] done! Tijd om voorzichtig de make-up aan te brengen wanneer ik de deur uit […]

 • Leave a Reply