Realtalk

Hoe zeg je netjes een afspraak af?

Soms heb je van die dagen: je wordt wakker en weet direct dat het je dag niet is. Wellicht overkomt het je vaker dan je zou willen. Vervolgens hik je de hele dag tegen die afspraak of dat ene feestje aan, waar je 4 weken eerder in een bijzonder goeie bui ja tegen had gezegd. Eerder schreven we al wat je het beste kunt doen op zo’n dag om zo snel mogelijk op te laden. Daarbij bestaat natuurlijk een kans dat je toch het liefst die afspraak afzegt. Maar hoe breng je het ter sprake, zonder de vriendschap er mee te schaden?

Wees eerlijk

Wellicht speelt jouw schuldgevoel snel parten in deze situatie. Je weet hoe moeilijk het was om de datum te prikken, maar snel vertel je dat het er opeens naar uit ziet dat je een weekend moet doorwerken, dat de afspraak bij je oma mentaal echt heel vermoeiend was of dat je een beginnende griep krijgt. Wees gewoon eerlijk over de reden. Want niet goed in je vel zitten, is ook gewoon een prima reden. Zeg er dan gewoon bij je het onwijs lullig vindt dat je de energie niet hebt. De kans zit er anders namelijk in – wanneer dit goeie vrienden zijn – dat zij er op terug komen. Of het 5 weken later wél gezellig was bij je familie. Is wel een beetje lullig als je dan zelf geen flauw idee hebt waar ze het over hebben, niet?

Bel hen op

Heb je altijd zin om de telefoon op zo’n dag te pakken? Absoluut niet. Maar het is wel stukken persoonlijker dan een appje sturen. Op een scherm kan je namelijk lastig emotie meegeven. Wanneer je belt kun je duidelijk laten horen dat je er echt van baalt, of dat je ook echt niet fit klinkt. Dat voorkomt direct onbegrip en irritaties bij de tegenpartij.

Wacht niet tot het laatste moment

Stel, je wordt rond 8 uur wakker. Om 21:00 uur begint het feestje, waarvan jij bij het opstaan eigenlijk al weet dat het ‘m niet gaat worden. Je kijkt het nog een paar uur aan, maar om 12 uur ’s middags is er niets veranderd aan de situatie.

Bel op zo’n moment dan zo snel mogelijk. Zeker wanneer je een verjaardag van iemand hebt, dan zijn zij veel te druk met voorbereiden als je het om 20:00 uur pas doorgeeft. Daarnaast ben je wellicht niet in de geweldige party-stemming, maar kun je prima een vrolijk gesprek van 10 minuten aan de telefoon voeren. Dat is misschien zelfs meer tijd die je anders met de jarige zou spreken op het feestje zelf!

Maak een nieuwe afspraak

In de regel is het zo dat degene die afzegt, ook de eerste stap moet zetten voor een nieuwe afspraak. Doe hier tijdens het telefoongesprek alvast een voorstel voor. Het hoeft niet direct datum en tijd te zijn, maar wel iets in de trant van “ik kom binnen 2 weken bij je terug voor een nieuwe afspraak”. Zo weten jouw vrienden ook dat het echt niets persoonlijks is dat je afzegt – je hebt gewoon even tijd voor jezelf nodig.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply