Unpolished Girls - wandeling in bos
Gezondheid, Realtalk

Een oplaad-dag

Ik heb soms even een dagje nodig om op te laden. “Soms” is ook wel beter bekend als gemiddeld één dag per week. Toen ik jong was had ik standaard één weekend per maand waarbij ik alleen maar in m’n bed wilde liggen. Ik sloeg dan een boek open, zette de Playstation aan en deed nog een dutje of drie. Na zo’n weekend kon ik de drukte van het dagelijks leven weer aan.

Nu ik ouder word en opeens verplichtingen heb (vaste banen, rekeningen en al dat soort enge dingen) lijkt het – zeker in de wintermaanden – weer meer voor te komen. Maar, hoe zorg je er nou voor dat je het maximale uit je oplaad-dag haalt? 

Geef er aan toe

Eigenlijk had je om 7 uur in de sportschool moeten staan op je vrije dag, om 9 uur je boodschappen moeten halen, 10 uur je huis poetsen zodat je om 12 uur bij de lunch-date met een vriendin kan zijn. Maar zodra de wekker gaat, ben je met geen mogelijkheid vooruit te branden. 
Toegegeven: dit overkomt mij toch net iets vaker dan ik zelf wil. Zeker gezien ik vijf keer per week sport, zijn de momenten dat de spierpijn het wint van mijn goede voornemens erg bekend.

Draai je dan op zo’n moment ook gewoon eens om. Ik merk dat wanneer ik dit niet doe, het de volgende dag alleen maar zwaarder terug komt. Zo heb je toch elke dag meer koffie nodig of meer motivatie van je trainingsmaatje. 
Zeg daarbij wel tegen jezelf dat dit één oplaad-dag wordt, voor je straks een week lang in bed blijft liggen.

Stel jezelf wel een paar doelen

Helaas: van echt de hele dag in bed liggen word je waarschijnlijk vermoeider dan dat het je echt energie geeft. Toch kan het als een gigantische drempel voelen om nog wel iets te moeten doen. 

Ik stel mijzelf op zo’n dag altijd 3 doelen. Dat kan bijvoorbeeld mijn boodschappen op de markt halen (waar ik praktisch naast woon), dat ene kopje thee drinken met een vriendin of naar de sportschool gaan. Klinkt niet als veel, maar als je écht je dag niet hebt is het een behoorlijke drempel. 

Focus je op lief zijn voor je lijf

Juist nu de neiging om even flink in te slaan bij de snackbar? Doe dat vandaag niet. Je darmen hebben veel effect op je mentale staat. Wanneer zij geen bruikbare voedingsstoffen kunnen verwerken, zal je je ook minder snel weer fit voelen. 

Laat anders een soepje pruttelen, of trek gewoon een blik groenten open. Ook weinig moeite, maar zo ben je de dag erna wel weer sneller op de been. Om de balans er in te ouden kan je die halve kilo groenten prima combineren met een stel kipnuggets. 

Sporten heeft daarnaast ook veel positieve effecten op je mentale welzijn. Mocht je met geen mogelijkheid het krachthok in de slepen zijn: maak een wandeling door het park. En neem die zonnebril met spiegelglazen en dat hoedje ook maar mee, ben je ook nog eens lekker anoniem op je slechte dag. 

Spreek het uit

Zeg je liever je plannen af op deze dag? Maak er dan geen geheim van waarom. Je hoeft niet een verstuikte enkel te faken, echte vrienden snappen prima dat je gewoon even je dag niet hebt. En wie weet geven zij je juist energie: door een goed gesprek aan te gaan of je mee te slepen naar de sauna. 
Eerlijk zijn tegen anderen (en daarmee eerlijk naar jezelf) lucht gewoon heel erg op. 

Voor je het weet sta je de dag erna weer op als een stralend zonnetje!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply