Realtalk, Tips en tricks

Hoe maak je goeie Instagram foto’s?

De online wereld is best een gekke plek geworden: als je niet bijna dagelijks foto’s die zo uit een tijdschrift hadden kunnen komen plaatst, lijk je eigenlijk niet mee te doen. Terwijl je daar echt geen model voor hoeft te zijn: die truc leg ik graag even uit! Zo kan je er in het vervolg wat makkelijker doorheen prikken en hoef jij je er al helemaal niet onzeker over te voelen. 

Stap 1: de locatie

Anne (mijn overbuurtje) en ik hadden een dagje vrij. We sporten op dinsdagochtend altijd samen en kwamen daar op het idee om ’s middags even de natuur in te gaan. 

Na enige research kwamen we uit bij de Soester Duinen, een locatie waar zij vaker met familie komt. De outfit die ik uit de kast trommelde vond ik echt on point (en ja, dat gebeurt niet bepaald vaak bij mij) dus ik besloot dat we écht de camera mee moesten nemen. 

Ik nam mijn M50 systeemcamera mee inclusief 28MM primelens, een tweede petje en we gingen op stap. 

Anita Oele in bos

Stap 2: Proberen, proberen, proberen

Mocht je denken dat al die influencers gewoon die foto’s uit de losse pols schudden en jij dit echt niet voor elkaar krijgt: er gaat behoorlijk wat oefenen in zitten. Natuurlijk, wanneer je al 5 jaar lang een blog bijhoudt zie je direct welk type weer, lichtval (Golden Hour is je beste vriendje!) of locatie het beste voor jou werkt. 

Maar, voor elke goeie foto zitten er minstens 10 slechte tussen. Een kleine impressie van waar wij allemaal mee thuis kwamen:

Sommige ideeën werken gewoon heel goed in je hoofd, maar gewoon totaal niet in het echt. Of de timing is gewoon weer helemaal reuze, de oogjes zitten dicht, je staat net te praten terwijl er een foto wordt gemaakt en ga zo maar door. Maar dit is ook wel het leuke aan het proces – uiteindelijk heb je gewoon een hele gezellige middag met een vriendin. 

Stap 3: Selectie maken

Zodra ik thuis kom gooi ik mijn camera aan de oplader (hij was echt aan het gillen dat de batterij leeg was) en zet ik de 500 foto’s over naar m’n laptop. 500 stuks klinkt misschien als veel, maar bij portret fotografie gooi ik vaak de speed shutter aan: dan heb je van hetzelfde moment meteen 20 foto’s. Dan moet er wel minstens één goed zijn. 

Ik gebruik Lightroom CC om mijn foto’s uit te sorteren, te beoordelen en vervolgens te bewerken. Voor iedere starter kan ik dit aanraden – bij Photoshop moet je toch wel echt iets meer weten wat je aan het doen bent. 

Stap 4: Bewerken maar!

Top, je hebt je beste foto’s gekozen! Nu is het tijd om te bewerken: zeker op die grijze bewolkte dagen, komt alles gewoon net iets mooier uit wanneer je er nog een likje verf overheen gooit. Ik heb bijvoorbeeld veel last van eczeem in m’n gezicht. Nu lig ik daar tegenwoordig echt niet meer wakker van, maar in Lightroom retoucheer ik het toch wel even snel. 

Veel influencers gebruiken hier ook presets voor: een vast bewerkprofiel. Zo krijgt alles bijvoorbeeld net dat mooie roze tintje op de foto. 

Anita Oele
Anita Oele in bos

Dus zoals je ziet: je hoeft echt niet speciaal te zijn om goeie foto’s te kunnen maken. Bedenk van tevoren vooral wat je wilt bereiken op de dag (met wat voor soort foto’s wil je thuis komen), maar bijt je hier niet te hard in vast. Tenzij je een terrein uit je hoofd kent weet je gewoon niet wat voor bruikbare plekken of spullen je tegen gaat komen, die wellicht een veel beter resultaat geven. Verdiep je daarnaast ook in de mogelijkheden van jouw camera of telefoon en goede bewerking software. Maar vooral: heb heel veel lol op die dag. Dat is veel meer waard dan een paar likes meer of minder.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply