Spiritualiteit, Tips en tricks

Meditatie voor drukke mensen

“O jij mediteert elke avond? Wat goed zeg. Dat zou ik ook eens moeten doen, maar kom er echt niet aan toe”. Deze opmerking kreeg ik heel vaak toen ik net terug was van mijn derde retraite. Wat eigenlijk best gek is, want voor het internet uitspelen hebben we dan weer wél alle tijd.

Daarom deel ik graag mijn manieren om elke dag een beetje rust te creëren:

Headspace

Ik doe vrijwel elke avond een meditatie van 10 minuten met deze app. Vaak lig ik dan al in bed, maar om te voorkomen dat ik in slaap val trek ik m’n knieën op (werkt echt, of je schrikt in ieder geval wakker als je been opzij wil vallen).
Dit zijn guided meditations. Ze geven je elke dag een kleine les mee.

Insight Timer

Even geen zin in zo’n stem die tegen je praat, maar merk je ook dat je binnen 2 minuten meteen de klok checkt? Voor die momenten vind ik Insight Timer een hele fijne app. Hier laat ik meestal de “Ohm” zachtjes op de achtergrond klinken. Ook stel ik elke 5 minuten een klankschaal in – want ook ik word weleens rusteloos zonder enige houvast.

De lange route naar kantoor

Of terug vanaf kantoor, wanneer je niet zo’n ochtendmens bent. Ik deed dit veelal toen ik in de Pijp werkte in Amsterdam. In plaats van direct onder de grond te duiken, besloot ik regelmatig de wandelroute door het park te nemen richting de trein. Even bomen kijken (vrijwel elke boom heeft een naam daar), luisteren naar de vogeltjes of de bladeren op de grond bestuderen. Tegen de tijd dat ik bij het chaotische station van Zuid aan kwam, was ik al de kalmte zelf.

Staar eens van een berg af

Oké, dit is wel ietsje lastig in het vlakke Nederland. Maar you get my point: ga bewust eens genieten van je uitzicht. Ook wanneer je een bankje in Amsterdam uitkiest gaat je na een paar minuten van alles opvallen: de kleine details rondom de winkels, de geluiden van de stad om je heen, maar ook juist het vogeltje in de boom. Voordat je het weet loop je na 10 minuten weer veel vrolijker door, omdat je bewust hebt kunnen genieten van de kleine dingen in het leven.

Ga eens in het krachthonk staan

Echt, je denkt niet meer na over andere dingen wanneer je met 60 kilo in je nek staat te squaten. Works like a charm. Wij noemde het ook altijd “dom-trainen”: als ik echt een pittige workout achter de rug had, kwam er altijd eerder gebrabbel uit dan echte woorden tegen de mensen achter de balie. En als je er niet rustig van wordt, bezorgen die endorfines je in ieder geval wel een goed humeur. Tot de spierpijn intreed dan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply