Fruitmand met kat
Food & Drinks, Gezondheid

Waarom ik (verplicht) vegan werd

Mijn gekke katten vertikken het om iets van vlees te eten, maar zijn bijzonder geïnteresseerd in al het plantaardige. Ik had zelf niks met dat hele vegan gebeuren. Klonk mij te hipster, ik was te gehecht aan mijn stukje vlees en het leek mij vooral heel ingewikkeld (spoiler: is het ook wel een beetje). Toch eet ik sinds een aantal weken niets dierlijks meer. Zoveel mogelijk tenminste. Waarom? Dat leg ik je graag uit. 

Bij het begin beginnen: vegetarisch

Het is een anekdote die vaak nog terug komt in de familie: toen ik 13 was at al zo’n 3 jaar vegetarisch. Op terugweg van wintersport had ik opeens zo’n trek in kipnuggets, dat ik heel voorzichtig vanaf de achterbank vroeg aan mijn vader of we dat konden halen bij de McDonalds. “Rustig blijven, niks er van zeggen en er gewoon naartoe rijden” dacht mijn vader van achteren het stuur. Na jarenlang een apart stukje vleesvervanger voor mij maken tijdens het avondeten, was het vanaf die ene dag opeens ook meteen klaar. 

Ik was er gewoon niet meer mee bezig in die tijd. De mensen om je heen maken daarin ook een groot verschil. Door lastige omstandigheden zag ik mijn beste vriendinnetje toen opeens niet meer, de enige die het echt begreep en aanmoedigde. 

Forks over knives

Afgelopen jaar veranderde dat weer. Ik ging in een gebouw wonen waar meer veganisten woonden. Anders dan ik had verwacht, kookte zij eigenlijk best lekker. Ik begon mij er weer meer in te verdiepen. Toen ik op een avond de documentaire Forks over knives keek, was het voor mij direct klaar. Ze tonen daar niets betreft dierenleed, maar vooral wat het met je lichaam doet: niet veel soeps.

Heb ik daarop meteen al mijn leren schoenen ook uit het raam gegooid? Nee, lijkt mij ook wat zonde. Als ik ze toch al heb kan ik ze beter gebruiken tot ze helemaal versleten zijn toch? Wel probeer ik zoveel mogelijk duurzame kleding nu te kopen, maar ben nog zeker geen heilig boontje. 

En toen ging het over naar vegan

Dit gaat natuurlijk nog een stapje verder. Lukt het mij altijd? Nee, stremsels zitten bijvoorbeeld echt in super veel bewerkte voedingsproducten. En ik hou van kaas. Maar wel zoveel mogelijk.

Ik heb mijn hele leven al veel last van eczeem en sinds een aantal jaar ook prikkelbare darm. Omdat ik alle zalfjes en poedertjes na zoveel jaar wel zat ben, krijg ik hiervoor een Bioresonantie behandeling (maar daar over later meer). Hier werden mijn allergieën ook getest en je raadt het al: de overige dierlijke producten kwamen aan bod. De allergische reactie op melk en ei zorgde mogelijk voor die eerder genoemde klachten. Niet erg genoeg om acute reacties van te krijgen, wel genoeg voor flinke uitslag. Mee kappen dus. Toen er toch al zoveel uitgesloten werd, maakte ik de stap maar om gewoon op vegan recepten te gaan focussen. 

En, hoe bevalt dat?

Tot nu toe best aardig. Als je veel sport is het soms ook wel lastig om genoeg  voedingswaarden uit plantaardig eten te halen, maar da’s een kwestie van meer eten. Ik mis vlees in ieder geval niet, viel af, heb geen prikkelbare darm klachten meer en mijn sportprestaties werden alleen maar beter. Klinkt als een win-win toch? 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply