Anita Oele over sporten
Sport

Beginnen met Fitness

Ik vind sporten leuk. Al vervloek ik de wereld soms wel wanneer ik bezig ben, het gevoel erna is erg fijn. Mijn humeur wordt er beter van en ik voel mij ook energieker. Maar: don’t put me up for cardio. Dat haat ik dan weer wel.

Omdat ik ook wel uitspreek dat ik veel train, krijg ik behoorlijk vaak opmerkingen in de trant van: “Dat zou ik ook echt moeten doen, maar ik durf dat echt niet hoor”. Die drempel lijkt mij nergens voor nodig, dus ik geef graag een paar tips!

Begin met krachttraining

Laat ik meteen met de deur in huis vallen. De squats, lunges en deadlifts zijn binnenkort jouw beste vriendjes. Dat buikspier-kwartiertje is leuk, maar voor echt snel resultaat wil je deze oefeningen doen. Ik zou ook alle gekke instagram-oefeningen achterwege laten en je gewoon focussen op compound oefeningen

Houding is hierbij veel belangrijker dan veel gewicht pakken. Om naar deze oefeningen toe te werken, kun je op je gemak beginnen met trainen op apparaten. Kijk ook echt even goed naar de uitleg die er gewoon aan hangt. Geen goeie houding = een blessure trainen. Je staat echt meer voor lul wanneer je een oefening heel raar doet dan wanneer je even 30 seconden de theorie doorneemt. 

Trainingen op een balance board (nog zonder gewicht) zijn heel fijn om aan een stabiele houding te werken, wanneer je naar trainingen met vrije gewichten wilt. Door een squat op een balance board te oefenen leer je direct de juiste houding voor het echte werk. En geloof me: ook zonder extra gewicht ga je hier flinke spierpijn van krijgen.

Starende mensen ontwijken

Bang dat al die stoere jongens naar je gaan kijken als je het niet goed doet? Als je echt opmerkingen krijgt (los van tips over houding, dit zijn juist je vrienden) zou ik zeggen: zoek een andere sportschool. Ik maak het namelijk nooit mee, ze zijn te druk met de eigen training en/of gewoon heel vriendelijk. Maar mocht je deze angst wel hebben als je nieuw bent: ga ’s ochtends trainen. In de ochtend kom je namelijk vooral ouderen tegen of mensen die even snel voor werk gaan sporten. Het enige wat opa Piet van 75 waarschijnlijk doet, is je heel vriendelijk gedag zeggen. 

Zoek een trainingsmaatje

Het is super gezellig én die sociale verplichting naar elkaar heb je wellicht binnenkort heel hard nodig. Let daarbij wel op dat je geen drilsergeant aan de haak slaat: niemand heeft er wat aan als jij de eerste 5 dagen niet meer kan lopen. 
Ik stel tussendoor bijvoorbeeld vaak de vraag “Daagt dit je uit?”. Als dat een ja is hoor je mij niet mopperen, maar je ziet toch dat iemand snel nog één gewichtje er bij pakt.

Niet te mannelijk/breed worden

Dat vrouwen dit worden van krachttraining is echt de grootste onzin die er is. Je moet hier wel heel veel voor trainen en speciaal eten (liefst elke 2 uur), wil dit je lukken. Breed en mannelijk worden gaat je als recreatieve sporter niet lukken.

Het enige wat ik merk, is dat ik een hele zak chips kan eten nu zonder ook maar een grammetje aan te komen (#winning). Je wordt juist slanker, sterker en je stofwisseling doet net iets beter wat hij hoort te doen. 

Focus je op één goed voornemen tegelijk

Yes, jij hebt dit onder de knie hoor! Je hebt het licht gezien en gaat van de ene op de andere dag een schema voor 5 dagen trainen in de week aanhouden, een voedingsplan waarin je bijna nooit meer snacks eet én nog even die 20.000 stappen per dag behalen. Met volle overtuiging begin je, om een week later jezelf compleet uitgeput op de bank met de vertrouwde zak chips te vinden…

Goeie gewoontes aanleren heeft tijd nodig. Wees daarin ook een beetje lief voor jezelf. Je krijgt bij veel bewegen vast vanzelf meer trek in gezond eten, maar eis dit niet van jezelf. Zo gooi je minder snel de handdoek in de ring.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply