Anita met eczeem huid en producten
Gezondheid, Realtalk

Verzorging voor een gevoelige / eczeem huid

Ik heb een droge, gevoelige huid. Zo lang als ik mij kan herinneren heb ik een eczeem huid. Simpel gezegd betekent dit dat ik op gigantisch veel allergisch reageer, om de meest onverklaarbare redenen wondjes krijg (overal, dus ook in mijn gezicht) en daardoor altijd onzeker was over mijn huid. Jaloers kon ik dan ook zijn, wanneer een vriendin vertelde dat ze voor de sier wel eens een goedkope crème gebruikte. Waar ik kasten vol had met potjes en tubes, bleken anderen niks nodig te hebben. Inmiddels ben ik er achter dat voor iedere huid verzorging onwijs belangrijk is, dus ik deel graag mijn stappenplan en tips voor de extreem gevoelige en droge huid.

Start bij de basis: Let op wat je eet

Helaas zijn invloeden van buitenaf maar gedeeltelijk verantwoordelijk voor huidproblemen. Je kan smeren wat je wilt, maar als je elke dag dingen eet die je darmen niet goed kunnen verwerken, zal je last van onzuiverheden blijven houden. Bij mij zijn dit bijvoorbeeld zuivel, gist en suiker. Gaat het compleet schrappen van deze stoffen mijn huidprobleem oplossen? Nee. En waarschijnlijk bouw ik nog tekorten op ook. Maar het verschil tussen cherry tomaten of chocolade snoepen zal je na enkele dagen/weken wel degelijk zien. Let dus ook altijd op je voedingspatroon voordat je honderden euro’s aan dure crèmes uitgeeft.

Weet wat je smeert

Zonder dat je er erg in hebt, kan een product veel te agressief zijn voor je huid. Je denkt goed bezig te zijn, maar doordat je niet goed op de stoffen in het product reageert moet je huid juist veel meer zijn best doen om te herstellen dan zonder. Ik reageer bijvoorbeeld altijd sterk op geparfumeerde producten en producten waar alcohol in zit. Zodra ik in een review lees dat een product “zo lekker ruikt”, weet ik gewoon dat het geen goede optie is voor mijn eczeem huid.

Ben jij benieuwd waar jij op reageert? Smeer of dep je product dan aan de binnenkant van je onderarm en laat dit 24 uur intrekken. Heb je geen uitslag of prikkelend gevoel bij het aanbrengen? Dan zal het waarschijnlijk veilig voor je zijn. Op een dag met een licht verbrande huid kan je wellicht toch een prikkelend gevoel bij een crème hebben: kies er dan gewoon voor om dat potje even te laten staan tot je huid genezen is.

Mijn stappenplan

Hoe ik mijn gezicht voorheen reinigde:

 • Ik stapte onder de douche en waste mijn make-up er tijdens het douchen wel vanaf. Vaak zaten er nog strepen en vegen op mijn handdoek, maar dat zag ik niet als een signaal dat het nog niet allemaal er vanaf was.
 • Ik pakte een serum uit mijn kastje, stipte het op 4 punten in mijn gezicht aan en wreef het er in.
 • Ik deed een crème op. Willekeurig, niet kijkend naar dag/nacht of wat voor soort dag ik zou hebben.
 • Klaar.

Hoe ik nu tweemaal-daags mijn gezicht verzorg:

 1. Ik begin met de make-up er af halen. Ik gebruik hier Clinique take the day off voor. Als je het wattenschijfje met vloeistof eerst 10 seconden op je ooglid laat rusten, zal je zien dat het er een stuk makkelijker vanaf komt.
 2. Onder de douche masseer ik mijn gezicht zachtjes in met een cleansing foam, waarna ik met mijn Foreo borstel de zeep inmasseer.
 3. Afspoelen en daarna mijn gezicht rustig drogen. Dus voorzichtig met de handdoek, niet schrobben. Zo weet ik ook zeker dat ik niet per ongeluk (geloof mij, dit gebeurt vaak) een wondje van een eczeem plekje open maak.
 4. Als ik echt een onrustige huid heb gebruik ik soms een serum. Ik stip op 4 punten aan (wangen, voorhoofd en neus) en begin het dan rustig in te masseren.
 5. Hierna doe ik mijn oogcrème. Ik merk dat ik goed reageer (lees: ik heb dus geen prikkende reactie) op de oogcrème van Clinique. Deze masseer ik vervolgens ook nog in met mijn oogmassage apparaat van Foreo.
  Note: de oogmassage heeft geen invloed op mijn gevoelige huid. Ik merk vooral dat mijn gezicht masseren helpt tegen donkere kringen en zwellingen.
 6. Ik gebruik een voedende, rustige moisturizer. Meestal kies ik tussen de moisturizer van Clinique (waar ik soms een kleine prikkende reactie op heb) of Aquasource van Biotherm. Daarna ga ik dit rustig finger-tappend inmasseren. Niet dat ik nou echt merk dat dit verschil maakt voor het intrekken van de crème, maar gezichtsmassages zijn gewoon fijn.
 7. Hierna (mijn huid is namelijk echt kurkdroog) kies ik voor een tweede crème er overheen. ’s nachts zal dat een nachtcrème of masker zijn, overdag juist een moisturizer met SPF. Je kan namelijk smeren wat je wilt, maar als je gezicht verbrandt is dat allemaal voor niets geweest.
 8. All done! Tijd om voorzichtig de make-up aan te brengen wanneer ik de deur uit moet.

Bij nood aan de man: Bio-oil en hormooncrème

Soms heb je zwaarder geschut nodig voor je huid. Wellicht heb je net iets te lang in de zon gezeten, een beetje stress ervaren of een andere situatie waardoor je huid uit balans is. Ik ben tegenwoordig vooral fan van Bio-oil als extra verzorging ’s nachts. Deze olie, die veelal tegen de verkleuring van littekens wordt aangeraden, zorgt ervoor dat mijn eczeem redelijk stabiel blijft.

Maar als het al te erg is geworden, ga ik terug naar de oude vertrouwde crème van de dokter: hormooncrème. Hiermee moet je absoluut niet in de zon gaan en bij langdurig gebruik verdunt het je huid te veel, maar voor de enkele keren werkt dit gelukkig nog steeds redelijk goed.

De extra verzorging voor af en toe

En zijn we er dan al? Was het maar zo’n feest. Elke dag is een verrassing wanneer je niet weet met wat voor eczeem uitslag je zal opstaan, maar als ik mijn gezicht goed verzorg lijkt het wel iets minder daar voor te komen. Ik lig daarom ook één keer per week met een voedend masker op de bank. Ik vind het relaxend en mijn huid voelt de eerste dagen iets steviger en rustiger aan.

Ook gebruik ik enkele keren per week een tonic of een hele milde scrub. Dit geeft wel vaak een prikkelend gevoel, dus ik doe dit alleen wanneer mijn huid iets onrustiger met viezigheid in de poriën voelt.

Daarnaast ga ik regelmatig met een masker (in de vorm van een iets dikkere crème) slapen. Dit doe ik wel uitsluitend bij crèmes die dit ook adviseren, op één product na: Bio-oil. Ik merk dat een dikkere laag olie ’s nachts soms wonderen voor mijn uitgedroogde huid doet. Hierbij ben ik zeker dat er geen parfum of andere gekkigheid in de olie zit, waardoor het ook veilig is met mijn eczeem.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Waarom ik mij volgens bioresonantie laat behandelen | Unpolished Girls 4 juli 2020 at 20:06

  […] Vanaf jongs af aan was het “normaal” dat ik altijd uitslag, een slechte huid en/of eczeem had. En sinds 3 jaar moest ik ook twee keer per dag speciale drankjes drinken tegen de prikkelbare […]

 • Leave a Reply