Na twee jaar wachten en leren was het dan eindelijk zo ver: in April 2022 vertrok ik eindelijk naar mijn bestemming Seoul, in Zuid-Korea. Naast deze stad is Amsterdam net een dorp, met zijn hoge gebouwen en technologische innovaties. Uiteraard zijn er daardoor ook een aantal cultuurverschillen die je op zullen vallen of waar je tegenaan zal lopen. Om jou zo goed mogelijk op weg te helpen, deel ik daarom graag alvast een aantal tips.
Dingen om rekening mee te houden
- Lang niet iedereen spreekt Engels. Het is dus raadzaam om in ieder geval een basiswoordje Koreaans te leren. Zorg dat je de basiswoorden kent (goedendag, dankjewel, alstublieft) en gebruik voor het overige de vertaal app Papago.
- In Nederland ben je waarschijnlijk gewend om voornamelijk met je debet-bankpas te betalen. Er is een kans dat deze echter niet overal in Zuid-Korea geaccepteerd wordt. Schaf daarom een creditcard aan. Ik gebruikte bijvoorbeeld voornamelijk Revolut – een prepaid creditcard die vrijwel nooit extra kosten voor de valuta (Euro naar Koreaanse Won) in rekening bracht.
- Op het vliegveld kan je bij aankomst een simkaart kopen. Ook al is er ontzettend veel gratis WiFi, ik kan dit ten zeerste aanraden. Tegenwoordig kan je met vrijwel alle chat-apps ook over internet bellen, dus alleen een internet-bundel was voor mij voldoende. Zorg wel dat je ergens op papier ook het nummer van de ambassade hebt staan (voor geval je ooit je telefoon kwijtraakt).
- Het is daar de norm dat je als vrouw niet je blote schouders of decolleté toont. Nu zal het niet zo snel zijn dat mensen je op straat aanspreken als je hiervan afwijkt, maar het is iets waar je rekening mee kan houden bij het inpakken van je koffer.
- Lokale producten zijn goedkoop, geïmporteerd duur. Dit is de perfecte plek om Korean BBQ uit te proberen en Aziatische merken te shoppen, maar voor (Westerse) parfums en fruit ben je waarschijnlijk heel duur uit. Neem dus voor de zekerheid vitamine pillen mee op reis als je gewend bent veel groenten en fruit te eten.
- Als je het liefst vegetarisch eet, zou ik je willen aanraden van tevoren echt op zoek te gaan naar leuke cafés en te bedenken hoe strikt je hierin wilt zijn. In de meeste gevallen dient de keuken namelijk vleesgerechten op.
- Spicy is spicy in Zuid-Korea. Waar in Nederland gerechten als spicy zijn gelabeld, is dit waarschijnlijk gewoon de medium variant in Seoul. Hou daar dus rekening mee wanneer je vooral aan Hollands eten (lees: nauwelijks gekruid) gewend bent.
Apps om te downloaden
- Papago, een vertaal app. Wellicht heb je wel eens gezien dat Engels naar Nederlands niet helemaal geweldig vertaald via Google – helaas is dit naar het Koreaans al helemaal een ramp. Wil je zorgen dat je niet per ongeluk iemand ontzettend beledigd? Gebruik dan de vertaal app Papago wanneer je in Zuid-Korea bent.
- Kakao Taxi. Met deze app kan je een taxi aanvragen, aangeven waar je naar toe wilt én krijgt meteen een prijs-indicatie (die voor Nederlandse begrippen spotgoedkoop is). Geen gedoe meer met in een andere taal proberen uit te leggen waar je heen wilt en geen verrassingen over een prijs. De app werkt ook in heel Zuid-Korea.
- Naver Maps. Google Maps is vrijwel niet up-to-date in Zuid-Korea. Om deze reden wil je dus Naver Maps downloaden. Vrijwel alle cafés hebben een flinke hoeveelheid foto’s van de sfeer en het eten, en de routebeschrijving is heel accuraat.
No Comments