Inspiratie, Korea

Hoe ik binnen een half jaar Koreaans leerde spreken en schrijven

Eerder schreef ik al een blog over hoe je zelfstandig in Nederland Koreaans kan leren. Inmiddels ben ik een half jaar dagelijks actief aan het studeren, en wilde ik dus graag mijn voortgang en tips delen.

Bangtan Academy

De grootste verandering die in Maart 2021 op mijn pad kwam, was dat ik lid werd van de Discord Server Bangtan Academy.

Dit stokje achter de deur heeft voor mij echt een groot verschil gemaakt. Het kost niets om lid te worden, het enige wat ik moet doen is a. komen opdagen bij de lessen waarvoor ik mij inschrijf en b. het huiswerk van die lessen maken.

Bangtan Academy is een server, opgezet door BTS fans (ARMY), waar allemaal vrijwilligers samen de taal onder de knie proberen te krijgen. Je kan je inschrijven voor wekelijkse lessen (op basis van boeken), een zelf-studie joinen en gewoon heel veel met elkaar chatten. Er zijn veel beginners op de server te vinden, maar ook juist mensen die een veel hoger level hebben en je daardoor gerichte feedback kunnen geven.

Door deze online community heb ik super veel mensen van over de hele wereld kunnen ontmoeten die ook geïnteresseerd zijn in de taal en kan ik actief op mijn spraak oefenen (met dus concrete feedback als iets beter kan).

Enneh, je hoeft dus helemaal geen fan van de band te zijn om lid te mogen worden – maar het maakt het wel een stuk gezelliger 🙂

Zorg dat je er (bijna) dagelijks mee in aanraking komt

Mogelijk kom je net als ik, in je normale dagelijkse leven niet standaard in aanraking met de taal. Terwijl het luisteren en (na)spreken juist super belangrijk is voor je ontwikkeling. Gelukkig heb je de mogelijkheid om via internet dagelijks in aanraking te komen met de taal. Door bijvoorbeeld series te kijken (er staan een paar hele goeie op Netflix, anders is daar Viki of Dramacool) of wanneer je geïnteresseerd bent in de muziek, ook artiesten op social media te volgen.

Trust the Process

Als er een eigenschap is die ik niet helemaal onder de knie heb, is het wel geduldig zijn. Te vaak betrap ik mijzelf er op dat ik iets eigenlijk meteen goed wil kunnen, of anders snel verveeld ben. Echter hebben de afgelopen maanden mij laten zien, welke grote stappen je kan maken door dagelijks toch gewoon even je boek open te slaan. Gemiddeld besteed ik ongeveer 5 uur per week aan mijn studie Koreaans. Na drie maanden ga je echt grote verschillen merken.

Laat je vooral niet afschrikken door het alfabet (dit zijn gelukkig maar 26 letters) of de word-order in zinnen. Het is even wennen omdat het compleet anders is dan wat wij gewend zijn maar echt, dit is een relatief makkelijke taal om te leren.
Het alfabet en de grammatica is in de 15e eeuw gecreëerd door Sejong the Great, waardoor er ontzettend veel logica zit in alle regels. Vergeleken met andere talen zijn er dus een stuk minder uitzonderingen. Daarnaast is er ook vrij veel Konglish in de taal te vinden – Engelse termen die eigenlijk 1 op 1 zijn overgenomen, alleen in een ander alfabet geschreven dus.

Handige resources

Een aantal bronnen die voor mij super handig waren:

TTMIK (Talk to Me in Korean):

Dit is de resource die ik iedereen echt direct zou aanraden. Het team bestaat voornamelijk uit personen die in Korea zijn geboren en getogen. Zij werken al meer dan 13 jaar aan een platvorm en leermodules om in het Engels Koreaans te onderwijzen.

De webseries, ook wel essential podcasts series genoemd, is gratis. De podcasts zijn ook op Spotify te vinden.

De boeken zijn niet gratis, maar ik kan ze zeker aanraden. Kijk vooral naar de 1-10 series Talk To Me in Korean.

Learn Korean with BTS / Tiny Tan

Vorig jaar werden de boeken “Learn Korean with BTS” uitgegeven. Gewoon weer de zoveelste merchandise zou je misschien denken, maar er zat 1 element in wat echt geniaal was (al zeg ik het zelf): een speaking pen. Je kan met de pen teksten aantikken in de boeken, waarna dit wordt uitgesproken (of vertaald, als je dat aantikt). Je hoeft niet in een Youtube filmpje helemaal te zoeken naar de uitspraak van die ene zin, je kan het gewoon aantikken!

Inmiddels hebben ze het ook uitgebreid met “Learn Korean with Tiny Tan” – hierin leer je het alfabet. Dat is dus de beginner series. Er is een web series beschikbaar en er zijn boeken.

Deze zijn allemaal te vinden op de Weverse Shop (dit is een app). De boeken kan je ook vinden op Cokodive.

GO! Billy Korean

Een Amerikaanse die via thuisstudie ook zelf Koreaans heeft geleerd. Omdat hij de struggles kent (vooral waar Engelse sprekers tegenaan lopen) gaat hij in op veel specifieke vraagstukken. Super handig!

Learn Korean in Korean

Dit klinkt echt veel spannender dan het is hoor, hij begint echt bij de basis. Maar het helpt je vooral met vertrouwd raken met de uitspraak.

Korean Unnie

Unnie (언니) is de term waarmee een vrouw een (iets, niet veel) oudere mevrouw adresseert in het Koreaans. Het geeft aan dat je een nauwe band met iemand hebt. Zij is zelf Koreaans en heeft een heel leuk en interessant Youtube Kanaal.

Coursera First Steps Korean

Dit is een gratis en super handige web series van een van de beroemdste universiteiten in Seoul. Ze geven een super goed inzicht in de basis van de taal.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply