Koreaans leren oefentekst
Boeken, Korea, Reizen, Tips en tricks

Koreaans leren in Nederland

Sinds april 2020 ben ik Koreaans aan het leren. Ik begon te merken dat ik teksten in series begon te verstaan en besloot dat de lockdown een goed moment was voor een nieuwe hobby. Wat mij echter wel snel opviel, was het gebrek aan opleidingsmogelijkheden in Nederland hiervoor. Daarom zet ik graag op papier hoe ik toch de taal aan het leren ben, onderverdeeld in drie categorieen: gratis, een klein budget en een groter budget.

Geen budget / gratis

Duolingo

Duolingo is inmiddels een vrij bekende trainings-app. Ik vind dit zelf vooral fijn om een ritme op te bouwen, er aan wennen dat ik elke dag in ieder geval iets doe. Maar je zal merken dat je vooral woorden leert kennen – de grammatica pak je met zo’n app niet snel op.

Memrise

Deze app lijkt enigszins op Duolingo, maar waar hij in verschilt is dat zij korte filmpjes hebben van native speakers, die de teksten uitspreken. Daarnaast is tekst vaak romanizid: uitgeschreven in ons alfabet, in plaats van Hangul.

How to Study Korean

De website van How to Study Korean biedt veel gratis lessen aan. Dit is tot nu toe de enige optie die ik heb gevonden waar ook een uitleg in het Nederlands beschikbaar is. Hier wordt de grammatica goed aan je uitgelegd en je kan ook naar woorden luisteren. Het enige nadeel is dat je hier geen account kan aanmaken: je moet zelf je voortgang dus bijhouden en in een schriftje oefenen.

Talk to me in Korean

Dit platform wordt veelvuldig in online communities aangeraden en heeft op Youtube ook een miljoen abonnees. Aan de hand van Youtube filmpjes en de gratis podcasts leer je de basics over de taal van native speakers.

Klein budget

In Nederland zijn er een paar instanties die cursussen aanbieden. Dit zijn zelfstudies in het Engels, dus ik nam al snel aan dat dit gewoon het doorverkopen van cursussen uit Engeland/Amerika was. Ik ben dus online gaan zoeken naar (als ik dan toch alleen Engelse opties had) trainingen die werden aangeraden.

Learn Korean with BTS

Moet je direct fan zijn van de band? Hoeft natuurlijk niet, maar het maakt het natuurlijk wel leuker. Wat ik vooral fijn vind aan deze boeken, is dat er een “speaking pen” bij zit: deze leest de tekst voor je op in jouw gewenste taal (KR/EN/JP/ES). Je kan dus real-time iets vertalen of juist de uitspraak horen en oefenen. Daarnaast zijn ze relatief goedkoop voor wat je er voor terugkrijgt.

Boeken van Talk To Me in Korean

Naast de podcasts en de Youtube filmpjes, heeft Talk to me in Korean ook boeken gemaakt. Hierin staan veel praktische oefeningen en ze werden mij dan ook veelvuldig aangeraden toen ik aan het zoeken was naar studiemateriaal.

De tiendelige serie van de boeken (ook als e-book beschikbaar en je kan ze los kopen) helpen onwijs goed om de grammatica onder de knie te krijgen.

Groot budget

Wanneer je echt een groot budget hebt (en nog een aantal vakantie dagen over hebt), zou ik je eigenlijk één ding willen aanraden: boek een vakantie naar Seoul. Er zijn in de stad veel programma’s om voor Koreaans leren op een campus.
Dit hoef je gelukkig ook niet helemaal in je eentje uit te pluizen: vanuit Nederland worden deze reizen (inclusief onderkomen) ook aangeboden. Hou anno 2021 alleen wel rekening met twee weken verplichte lockdown bij aankomst in Zuid-Korea. Ik stel zelf deze reis dus uit tot 2022 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply